latinica  ћирилица
07/07/2020 |  11:24 ⇒ 11:25 | Autor: SRNA

Kon: Nužno masovno nošenje maski

Epidemiolog Predrag Kon ocijenio je da je epidemiološka situacija u Beogradu nepovoljna i da za sada nema pokazatelja da se popravlja.
Dr Predrag Kon - Foto: TANЈUG
Dr Predrag KonFoto: TANЈUG

On je naveo da će se tek krajem ove ili početkom sljedeće nedjelje vidjeti efekti obaveznog nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu i objektima i naglasio da je malo vjerovatno da se ponovo uvedu restriktivne mjere.

- Karantin je mjera u slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema, ali sada nismo blizu toga. Zamjena za zaključavanje je nošenje maski masovno, što podrazumijeva da virus nema gdje i kako da se prenese. To je isti rezultat kao i zaključavanja, s tim što se život nastavlja i može da se radi i privređuje, jer ako nemate ekonomiju, gasi se sve - rekao je Kon za Televiziju Prva.

Kon je povodom različitih istupa epidemiologa naglasio da se nekoherentnost izjava sada ne može tolerisati, "ne zato što je to sad neki hir, nego iz razloga što se epidemiološka situacija i dalje pogoršava".

On je rekao da je činjenica da se obostrane pneumonije kod mlađih mnogo više javljaju.

- Možemo da teoretišemo i to pojedini članovi Kriznog štaba vole da rade, ali nemamo vremena za to. Vrlo jasna je virulentnost u ovom trenutku, to se vidi po obolijevanjima sa teškom kliničkom slikom - rekao je on.