latinica  ћирилица
07/07/2020 |  11:46 ⇒ 12:18 | Autor: SRNA

Predstavnički dom: Na dnevnom redu Prijedlog zakona o budžetu

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu u iznosu od 996.000.000 KM.
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Poslanici će prvo raspravljati, a potom se i izjasniti o hitnosti postupka.

Predsjedništvo BiH usvojilo je 26. juna Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu od 996.000.000 KM i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Poslanici će raspravljati i o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije ovog doma na ovaj zakonski prijedlog.

U Prijedlogu zakona, koji bi poslanici trebali da razmatraju u prvom čitanju, navedeno je da BiH izborom isključivo državljana BiH treba da obezbijedi vlastiti suverenitet, koji je ograničen dosadašnjim načinom izbora troje stranih državljana za sudije Ustavnog suda.

Predlagači zakona su predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović /SNSD/, Snježana Novaković Bursać /SNSD/, Nenad Stevandić /Ujedinjena Srpska/, Nenad Nešić /DNS/, Јakov Galić /Srpski klub/, Obren Petrović /SNSD/, Dragan Bogdanić /SNSD/, Sanja Vulić /SNSD/, Ljubica Miljanović /SNSD/, Borjana Krišto /HDZ BiH/, Nikola Lovrinović /HDZ BiH/, Mijo Matanović HDZ BiH/, Predrag Kožul /HDZ BiH/ i Darijana Filipović /HDZ/ BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici Naše stranke Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović.

Predlagači traže da se u drugom čitanju, po skraćenom postupku iz Zakona o platama i naknadama briše odredba kojom je, između ostalog, utvrđena i naknada za vrijeme produženog radno-pravnog statusa izabranih lica i imenovanih zvaničnika.

Kao razlog za izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama zaposlenim u institucijama BiH predlagači navode višestruko veća primanja poslanika i delegata u parlamentu BiH u odnosu na primanja građana.

Za sprovođenje ovog Zakona, navode predlagači, nisu potrebna dodatna finansijska sredstva, te da će biti napravljene znatne uštede.

Oni navode da je iznos sredstava na ime paušala poslanicima i delegatima 40.671 KM neto, što za mandatni period od četiri godine iznosi 1.952.245 KM.

Pred poslanicima će se naći mišljenje Savjeta ministara, koji podržava uštede koje bi bile postignute ovim zakonskim rješenjem, ali uz skretanje pažnje na odredbu u Ustavu BiH kojom je propisano da naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata.

Uz Prijedlog su dostavljena i mišljenja nadležnih komisija, o kojima će se poslanici izjašnjavati.

Dnevnim redom je predviđeno i razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, u prvom čitanju.

Ovim zakonskim rješenjem predviđeno je da se pet odsto ukupnog iznosa prikupljenog po osnovu akcize na duvanske prerađevine usmjeri namjenski prema Fondu solidarnosti Republike Srpske, Federacije BiH i nadležnoj instituciji u Brčko distriktu.

Poslanici bi trebalo da raspravljaju i o dva prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Zahtjev za razmatranje jednog prijedloga podnijeli su poslanici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijan Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić, dok su drugi zahtjev podnijeli DŽenan Đonlagić, Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Enver Bijedić.

Pred poslanicima je i Mišljenje Ustavnopravne komisije, koja nije prihvatila principe Prijedloga poslanika DF-a.

Na dnevnom redu sjednice je, u drugom čitanju i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Јasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović.

Na dnevnom redu je i izvještaj komisije Kolegijuma koji nije postigao saglasnost o Zahtjevu poslanika Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Mire Pekić, Branislava Borenovića, Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković Lepić, Damira Arnauta, Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Nade Mladine i Zukana Heleza za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Savjeta ministara, kojim su tražili smjenu zamjenika ministra civilnih poslova u Savjetu ministara Siniše Ilića.

Predlagači navode da je Ilić, u vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj, zbog epidemije virusa korona, organizovao okupljanje u porodičnoj kući povodom proslave Vaskrsa.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i još nekoliko izvještaja komisija o postizanju saglasnosti, kao i izvještaje o radu pojedinih institucija BiH.

Na dnevnom redu sjednice je informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar prošle godine, te inicijativa poslanika Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković Lepić i Damira Arnauta kojom od Savjeta ministara traže da najkasnije u roku od 15 dana u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama.

Nakon Kolegijuma ovog doma u dnevni red sjednice je, između ostalog, uvrštena i inicijativa poslanika Naše stranke Damira Arnauta kojom zadužuje Savjet ministara da u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative usvoji izmjene i dopune Pravilnika o platama, dodacima i naknadama osoblja DKP-a BiH na način da u njemu precizno navede da u zemlji u kojoj BiH posjeduje zgradu rezidencije, bilo u svom vlasništvu ili na drugi način, šef DKP-a BiH nema pravo na najam stambenog i garažnog prostora.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o davanju saglasnosti za ratifikaciju nekoliko sporazuma.