latinica  ћирилица
07/07/2020 |  12:44 ⇒ 12:56 | Autor: TANЈUG

Јutarnji: Ministarstvo bez portfelja predstavniku manjina

U novoj hrvatskoj vladi, koja će, čini se, biti nikad brže formirana, nakon pobjede HDZ na parlamentarnim izborima u nedjelju, jedno ministarsko mjesto bez portfelja imaće predstavnik manjina, koji, kako piše zagrebački Јutarnji, ne mora nužno biti iz SDS S-a.
Zgrada Vlade Hrvatske (Foto: Wikipedia) -
Zgrada Vlade Hrvatske (Foto: Wikipedia)

Pozivajući se na svoja saznanja, zagrebački dnevnik piše da bi se taj ministar bez portfelja bavio isključivo manjinskim i društvenim pitanjima, što je u odlazećoj vladi bilo u nadležnosti ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića.

Stari-novi hrvatski premijer Andrej Plenković je dan nakon izbora praktično obezbjedio parlamentarnu većinu sa osam poslanika manjinskih stranaka i po jednim iz stranke Reformista i HNS-a koji vodi Predrag Štromar.

Njihov jedini uslov, navodi list, za podršku Plenkoviću bio je da u toj većini ne budu zastupnici Domovinskog pokreta Miroslava Škore i "ekstremna desnica", što, kako se navodi, odgovara i samom šefu HDZ-a.

Podsjećaju da je u svom pobjedničkom govoru u izbornoj noći Plenković rekao da će jedna od glavnih tačaka novog četverogodišnjeg mandata biti zaštita ljudskih i manjinskih prava.

Јutarnji podsjeća i da su Škorini poslanici u kampanji stalno govorili protiv SDS S-a i Milorada Pupovca.

Јutarnji piše da će vladu činiti isključivo HDZ I trebalo bi, kažu, da bude mnogo manja u odnosu na odlazeću sa 12 do najviše 15 resora.

Prema saznanjima Јutarnjeg, Gordan Јandroković će ostati na poziciji predsjednika Sabora, ali više neće biti generalni sekretar HDZ-a, u dogovoru s predsjednikom stranke.

List procijenjuje da bi Hrvatka mogla dobiti vladu najduže za dvije sedmice, najduže 20 dana, nakon što budu objavljeni zvanični rezultati izbora.