X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
07/07/2020 |  13:12 ⇒ 13:49 | Izvor: RTRS

Turkovićeva pozvala ambasadorku BiH u Srbiji na hitne konsultacije

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković pozvala je danas na hitne konsultacije ambasadorku BiH u Srbiji Aidu Smajić, piše Kliks.
Aida Smajić (foto: Opština Maglaj) -
Aida Smajić (foto: Opština Maglaj)

Turkovićeva je pozvala Smajićevu na konsultacije povodom presude kojom je bivši komandant tzv. Armije BiH Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad Srbima.

Podsjećamo, Turkovićeva je zbog ove presude poslala protestnu notu Srbiji.

Mujanović je osuđen na 10 godina zatvora zbog krivičnog djela ratni zločin protiv Srba, srpskih civila, njihovog pritivzakonitog zatvaranja, nečovječnog postupanja, izdavanja naredbi i učestovanja u nanošenju povreda tjelesnog integriteta od jula 1992. do oktobra 1992. godine.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić pozdravio je presudu Višeg suda u Beogradu kojom je nekadašnji upravnik vojničkog pritvora "Ilidža" u Hrasnici osuđen na 10 godina zatvora, ističući da se time potvrđuje narodna poslovica da je pravda spora, ali dostižna.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da presuda Višeg suda u Beogradu Mujanoviću, pokazuje da pravosuđe na nivou BiH nije htjelo da procesuira ovaj zločin.