latinica  ћирилица
07/07/2020 |  15:28 ⇒ 16:01 | Autor: SRNA

Košarac u Bijeljini: Najavljena institucionalna pomoć u otvaranju novih tržišta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio je nakon posjete Poljoprivrednom dobru "Semberija" u Bijeljini da će intenzivnim razgovorima nastojati da ovom lideru u proizvodnji žitarica i uljarica omogući izvoz na tržište istočnih zemalja.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Procjene govore da oni imaju kapacitete za to, sa godišnjom proizvodnjom 5.000 tona pšenice, a sa onim što se otkupi PD `Semberija` ima na raspolaganju 11.000 tona pšenice - rekao je Košarac novinarima i dodao da će se kompanija bazirati na prodaju brašna, jer je isplativije prodavati gotov proizvod, nego sirovinu.

On je naveo da ovo poljoprivredno dobro ima i godišnju proizvodnju mlijeka preko 1,5 miliona litara i projekciju za narednu godinu od tri miliona litara, što govori da je riječ o respektabilnoj kompaniji kojoj treba podrška institucija.

Košarac je najavio podršku Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa svim primarnim poljoprivrednim proizvođačima, navodeći da je njihova obaveza i nadležnost da obezbjeđuju nova tržišta.

- Raduje me koncept razvoja ove kompanije koja ima stotinjak radnika i kapacitete da može zaposliti značajno više ljudi - rekao je Košarac i najavio podršku za dalji razvoj PD "Semberija".

Direktor PD "Semberija" Branimir Andrić izjavio je nakon razgovora sa Košarcem da očekuju institucionalnu pomoć za plasman sirovine i svojih poluproizvoda, prvenstveno brašna, na tržišta istočnih zemalja, te naveo da imaju kapacitet za izlazak na tržišta Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

- Imamo sirovinu i potencijal za preradu i izvoz brašna - rekao je Andrić, navodeći da su pšenicu odličnog kvaliteta proizveli na 800 hektara.

Prema njegovim riječima, PD "Semberija" na farmi trenutno ima 160 krava u muži i plan da to sljedeće godine bude 360 krava u muži, odnosno 430 krava na farmi, a godišnja proizvodnja 1,5 miliona litara mlijeka trebala bi biti podignuta na tri miliona litara.

Posjetu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca novinari su iskoristili za pitanje o problemu plasmana junećeg mesa koji je izražen među farmerima u Semberiji.

Košarac je rekao da je potrošnja smanjena zbog kovida-19, kao i spoljnotrgovinski promet, te da ni sam nije zadovoljan stanjem zatečenim sa izvozom mesa iz BiH u Tursku.

- Činjenica je da su u ovom procesu bile izolovane klaoničarske kompanije iz Republike Srpske i moj koncept je da u ovaj posao moraju jednako biti uključene kompanije iz Srpske i Federacije BiH i da se mora otkupljivati domaća proizvodnja - naveo je Košarac i ocijenio da su u tom procesu uočavani i neki nedostaci.

On je kao cilj najavio da se kvota za izvoz mesa u Tursku podigne sa 3.000 tona na 5.000 tona u ovoj godini, naglašavajući da je zato potreban ravnopravan tretman svih klaoničarskih kapaciteta u Republici Srpskoj i FBiH, uz permanentnu obavezu otkupa domaće proizvodnje.

Prema njegovim riječima, intenzivno se razgovara sa Evropskom komisijom u BiH da se otvori pitanje izvoza crvenog mesa i u zemlje EU.

- FBiH je nešto kasnila sa popunjavanjem upitnika, Republika Srpska je to uradila i sad je to u fazi usaglašavanja sa Evropskom komisijom, a vjerujem da bismo kroz taj način mogli otvoriti novo tržište i dati šansu domaćim primarnim poljoprivrednicima, kasnije i klaoničarima, da razvijaju svoje kompanije - rekao je on.

Navodeći da je otvorena trgovina telećeg i junećeg mesa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja je nešto usporena usljed epidemije kovid-19, Košarac je rekao da su intenzivirani i kontakti sa Kinom, te da je upitnik popunjen u ime BiH i da su svoje odgovore dostavili i Republika Srpska i FBiH.

- Zagovarao sam i nedavno imao sastanak sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH da nastavimo započete aktivnosti kada je u pitanju izvozu mesa u Rusiju - dodao je Košarac i rekao da kontakte otežava epidemija virusa korona.

On je ocijenio da se samo otvaranjem novih tržišta može obezbijediti razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje.

- Moramo poštovati međunarodne ugovore i raditi na otvaranju novih tržišta, što je naša institucionalna obaveza i na tome predano radimo, u saradnji sa resornim ministarstvima u Republici Srpskoj i FBiH, s ciljem da očuvamo primarnu poljoprivrednu proizvodnju i razvijamo prerađivačke kapacitete - zaključio je Košarac.

On je istakao da je u BiH potrebno dodatno urediti ovu oblast i da se radi na realizaciji važnog projekta čipovanja i popisa stoke, zbog standarda EU i drugih tržišta.