latinica  ћирилица
07/07/2020 |  15:36 ⇒ 20:16 | Autor: Nezavisne

Hrvatska ponovo šalje građane BiH u izolaciju?

Hrvatska ponovo razmatra uvođenje mjere samoizolacije za građane koji dolaze iz BiH i Srbije, izjavio je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'Izaberi zdravlje' .
Granični prelaz Hrvatska i BiH (Foto:glassrpske.com) -
Granični prelaz Hrvatska i BiH (Foto:glassrpske.com)

Capak navodi da epidemija bukti u drugim zemljama, te tvrdi da u Srbiji ima oko 300 slučajeva dnevno, a u BiH kako je rekao broj oboljelih je prema njegovoj računici skočio na više od 400 i razmatra se mogućnost samoizolacije za građane koji dolaze iz tih zemalja.

Dodao je da upozoravaju građane da ne idu u šopinge tamo jer je jeftinije. Dakako da to nije slobodna granica nego se treba prijaviti na Enter Croatia i granična policija razmatra razlog ulaska u Hrvatsku.

Ako je on opravdan, onda se ti građani puštaju, a ako nema razloga, onda ne. Više od 50 % ljudi koji dođu na granicu se vraća nazad.

- Samoizolacija je samo korak iznad toga - objasnio je Capak.

Kada je riječ o turistima, situacija je, kako kaže za sada povoljna.

- Imali smo svega nekoliko osoba koje su već došle zaražene u Hrvatsku, a nisu se tu zarazile, što je jako važno radi promocije. Imamo prilično povoljnu situaciju. Što se tiče pripremljenosti zdravstvenog sistema za oboljele turiste, on je prilagođen zimskom vremenu u tim područjima, pa smo donijeli posebne preporuke kojima se povećava broj turističkih ambulanti i da se lokalne turističke zajednice i županijski civilni štabovi pripreme za eventualnu potrebu izolacije u nekim objektima za koje se oni lokalno dogovore - tvrdi on.

Capak je dodao da nema velike opasnosti za prenos virusa prilikom kupanja u moru, ali na kopnu je potrebna fizička distanca od dva metra.