latinica  ћирилица
07/07/2020 |  16:31 | Autor: SRNA

Čović: Usvojiti budžet BiH do 21. jula

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je na današnjem sastanku sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i SDA Bakirom Izetbegovićem dogovoreno da budžet institucija BiH ide u skraćenu proceduru i bude usvojen najkasnije do 21. jula na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

 Čović je naglasio da je dogovoreno i da usvajanje izmjena Izbornog zakona za grad Mostar bude završeno sutra, navodeći da je Dodik iznio određene stavove koji se ne tiču Izbornog zakona već Statuta grada Mostara i da će o tome razgovarati Gradsko vijeće, kao i o pitanju konstitutivnosti Srba.

- Treće pitanje je bilo kadroviranje i ništa se nismo dogovorili, ali u osnovi zadržavamo stanje koje do sada imamo kod svih onih funkcija koje smo mi obilježili kao posebne, a po brojevima one su 36 /funkcija/ plus šest. Nastojaćemo dalje da se bilateralno dogovaramo o pitanjima koja dolaze na dnevni red kada je riječ o kadrovanju - izjavio je Čović novinarima u Istočnom Sarajevu.

Čović je rekao da će HDZ BiH glasati protiv imenovanja Selme Cikotića za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara jer su to tražila hrvatska boračka udruženja, što će biti ispoštovano.

- Mi smo jasno rekli da sve dok se Centralna izborna komisija bude nalazila u ovom sazivu, koji je sastavljen suprotno zakonu i mimo kriterijuma i procedura, odnosićemo se na takav način - poručio je Čović.

Čović je rekao da je neprihvatljivo da HDZ BiH dijeli Upravu za indirektno oporezivanje sa bilo kim, navodeći da je "ona hrvatska i biće tako dok se drugačije ne dogovori".

Prema njegovim riječima, direktori Agencije za istrage i zaštitu i Regulatorne agencije za komunikacije definisani su kao srpska mjesta i što se njega tiče ta se imenovanja mogu završiti u četvrtak /9. jula/ na sjednici Savjeta ministara.

Čović je naglasio da se o imenovanjima u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji /OBA/ mora razgovoriti sa Bošnjacima, odnosno SDA i HDZ, a sve vezano za CIK, Centralnu banku i mnoga druga imenovanja "napravljena u proteklih nekoliko mjeseci mimo volje hrvatskog naroda".