latinica  ћирилица
07/07/2020 |  18:39 | Autor: SRNA

Izmjene Izbornog zakona o Mostaru po hitnoj proceduri

Predstavički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je danas da Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnoj proceduri.
PD PS BiH - Foto: RTRS
PD PS BiHFoto: RTRS

Hitnu proceduru za ovaj prijedlog zakona podržao je 21 poslanik.

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snežana Novaković Bursać rekla je da će poslanici SNSD-a glasati za prijedlog izmjena Izbornog zakona koji u određenoj mjeri omogućava učešće Srba u Gradskom vijeću Mostara.

- SDS je promijenio mišljenje čim su došli u Sarajevo. Nije postignut nikakav dogovor ili je /Dragan/ Mektić pogrešno informisan ili iskrivljuje činjenice da je postignut dogovor o zajedničkom kandidatu za listu u Mostaru i načelnika Srebrenice - rekla je Bursaćeva.

Poslanik Nenad Stevandić rekao je da su predstavnici Srba iz Mostara bili i ranije kod predstavnika vlasti Republike Srpske na konsultacijama.

- Što se tiče Srebrenice mi moramo nastaviti s kulturom dijaloga - naglasio je Stevandić.

Poslanik SDS-a Dragan Mektić rekao je da SDS nije protiv zajedničkog dogovora za Srebrenicu, ali da je protiv aktuelnog načelnika Mladena Grujičića.

- Mi smo protiv sadašnjeg načelnika jer se za njega vezuju pojedine afere - naveo je Mektić.

On je rekao da u Mostaru nema dovoljno Srba koji mogu obezbijediti izborni cenzus od tri odsto.

- Moraće ići na listu stranaka koje će moći obezbijediti cenzus. Ima situacija kada se Bošnjaci ili Hrvati izjašnjavaju kao Srbi, zato molim sve da idemo u redovnu proceduru i nađemo modalitet da Srbi budu zastupljeni - rekao je Mektić.

Zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH podnijeli su poslanici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijan Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

U prijedlogu je sadržano sprovođenje presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine kojom su suspendovani izbori u Mostaru.

Usaglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika iz šest izbornih jedinica na način da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari grad pet, Јugoistok dva, Јug dva, Јugozapad sedam, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.