latinica  ћирилица
07/07/2020 |  18:59 ⇒ 08/07/2020 | 00:56 | Autor: RTRS

Moguće odgađanje izbora do polovine decembra (FOTO/VIDEO)

Delegacije SNSD-a, HDZ-a i SDA, predvođene liderima Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, dogovorile su u Istočnom Sarajevu usvajanje budžeta institucija BiH po skraćenoj proceduri.
Sastanak delegacija SNSD, HDZ i SDA (foto: D.Ć/klix.ba) -
Sastanak delegacija SNSD, HDZ i SDA (foto: D.Ć/klix.ba)

Dogovorene su i izmjene Izbornog zakona koje se tiču Mostara uz obezbjeđenje ravnopravnosti srpskog naroda.

Konačan dogovor o imenovanjima rukovodilaca institucija i agencija na nivou BiH nije postignut, zbog problema u odnosima između HDZ BiH i SDA.

Budžet institucija BiH i sastavni dio - namjenska sredstva za lokalne izbore, parlamentarni put trebalo bi da okonča, umjesto po očekivanoj hitnoj proceduri ove sedmice, po skraćenoj uz amandmansko djelovanje do 21. jula, usaglasile su tri partijske delegacije.

Raniji dogovor hrvatske i bošnjačke komponente o Izbornom zakonu grada Mostara precizirao je da se izbori u tom gradu održe istovremeno kada i u ostatku BiH, a sve pripremne radnje do 15. novembra okončati, teško je izvodljivo.

Stoga ostaje mogućnost da se izbori u cijeloj BiH održe u prvoj polovini decembra, uz adekvatno zakonsko uporište.

Kako god, prije izbora u Mostaru treba da bude riješeno pitanje konstitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i njihova ravnopravnost sa druga dva naroda u Statutu grada Mostara i to je dogovor tri partijska lidera.

- Mi tražimo da se o Statutu i odredbama Statuta na poseban način razgovara što su partneri i prihvatili u smislu da se obzebijedi ravnopravnost konstitutivnog naroda, Srba pogotovo, na mjestu povjerenika odnosno savjetnika, i da se komisije za gradska područja redefinišu i obezbijedi ravnopravan pristup svih tim komisijama - kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Radmanović, Dodik i Špirić (foto: D.Ć / klix.ba)

No jaz je ispoljen između HDZ-a i SDA, kada su na dnevni red stigla imenovanja rukovodilaca u agencijama i institucijama BiH.

Želja SDA je direktorsko mjesto u Upravi za indirektno oporezivanje. Spremni da hrvatskoj komponenti zauzvrat ustupe i Direkcije za evropske integracije.

- Ići će se, kad su imenovanja u pitanju onako kako je i do sada bilo po nacionalnim komponentama, dakle ono što su držali Bošnjaci, Srbi i Hrvati će se tako nastaviti, s tim da ćemo mi sa hrvatskom stranom pokušati dogovoriti da UIO ipak dobije bošnjačka strana - naglašava Bakir Izetbegović, prvi čovjek SDA.

SDA ne odustaje ni od kandidature Selme Cikotića za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara.

Ni jedno ni drugo ne dolazi u obzir, kategoričan Dragan Čović. Cikotić neprihvatljiv zbog ratne hipoteke a Uprava je u ranijoj diobi dodijeljena hrvatskoj kvoti.

- Apsolutno je neprihvatljivo nama da tu Direkciju za indirektno oporezivanje dijelomo sa bilo kim. Što se tiče imenovanja ministra bezbjednosti, stav HDZ-a će biti da glasa protiv jer naše braniteljske udruge su od nas to tražile i to ćemo ispoštovati - navodi Čović.

SNSD će ispoštovati diobu upravljačkih funkcija ranije prihvaćenu od tri partije.

U personalna rješenja drugih neće se miješati. Dodik već za četvrtak najavljuje početak procedure imenovanja.

- Mislim da će predsjedavjaući Savjeta ministara staviti sva imenovanja koja su prošla u proceduru. Nas interesuje OSA, SIPA, zetim otpočeti proceduru izbora zamjenika direktora OSE i direktora zatvora i pripremiti to za sljedeću sjednicu s tim da će u isto vrijeme Predstavničkom domu predložiti kandidata za ministra bezbjednosti - dodaje Dodik.

Bez bilo kakve saglasnosti sa SDA ostalo je pitanje izbora i reizbora članova Centralne izborne komisije. Za SNSD i HDZ – nezakonitog.

Na sve glasnije spekulacije i prizivanje izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, predsjednik SNSD-a bio je rezolutan. Nema kozmetičkih promjena bez ukupne reforme pravosudnog sistema za šta se ta partija već deceniju zalaže. Kao i sistema javnih nabavki.