latinica  ћирилица
07/07/2020 |  19:28 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Garantni fond pozvao banke da privrednicima ponude uslove kreditiranja (VIDEO)

Garantni fond pozvao je banke da daju uslove kreditiranja, u okviru Garantnog programa za mikro, mala i srednja preduzeća, koji je Vlada usvojila.
Garantni fond - novac - Foto: RTRS
Garantni fond - novacFoto: RTRS

Planirano je da poslovnoj zajednici bude obezbijeđeno 238 miliona maraka kredita, za koje će Srpska sa EBRD-om dati 50 miliona maraka garanciju. Garantovaće do 70 odsto izdatih kredita.

Cinkaona Dobojineks uskoro treba da počne da radi. Vlasnik novoosnovanog preduzeća planira da digne kredit u okviru garantnog programa Vlade. Smatra da će im to mnogo značiti u poslovanju.

Uslovi kreditiranja uskoro bi trebalo da budu utvrđeni, a garantni program u narednih 15 dana bude dostupan poslovnoj zajednici. Očekuje se da iznos kredita za mikro preduzeća neće prelaziti 30.000 maraka, za mala 100.000, a za srednja 250.000, i da će banke ponuditi grejs period od tri do 12 mjeseci i rok otplate najduže četiri godine.

- Ta sredstva će se moći da korise za likvidnost privrede, nabavku sirovina i opreme kao i za sve ono što procijene ti koji dižu kredite kojima su sredstva neophodna - rekao je Radovan Višković premijer Srpske.

Cilj je da se što bezbolnije preživi ekonomski oporavak i sačuvaju radna mjesta.

Garancija Republike Srpske je besplatna, ali ako preduzeće ne ispuni neki od uslova za vrijeme korišćenja kredita premiju će morati da plati retroaktivno.