latinica  ћирилица
07/07/2020 |  20:05 | Autor: SRNA

Vidović: Privredi iz fondova isplaćeno više od 100 miliona KM

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je Vlada Srpske iz Fonda solidarnosti i Kompenzacionog fonda isplatila više od 100 miliona KM pomoći privredi za prevazilaženje problema izazvanih virusom korona, a sve radi očuvanja radnih mjesta.
Јahorina: Okrugli sto na temu „Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim korona virusom?“ (Foto: Vlada Srpske) - Foto: Twitter
Јahorina: Okrugli sto na temu „Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim korona virusom?“ (Foto: Vlada Srpske)Foto: Twitter

Prema njenim riječima, tokom ove, ali i naredne sedmice, sredstva će biti isplaćivana svim privrednim subjektima kojima nije bio zabranjen rad, ali su, zbog epidemije, imali pad prometa.

- Virus korona izazvao je mnoge probleme, kako privredi i budžetu Republike Srpske, tako i njenim građanima, ali je Vlada na vrijeme preduzela određene mjere. Mi smo među prvima u regionu shvatili da moramo pomoći privrednicima kako bi se održala radna mjesta - rekla je Vidovićeva novinarima na Јahorini gdje je učestvovala u radu okruglog stola "Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim virusom korona".

Ona je podsjetila na posljednju mjeru Vlade Republike Srpske prema kojoj će Srpska davati garanciju za 70 odsto svakog pojedinačnog kredita, ne samo za obrtni kapital, već i za tehnološko unapređenje, čime će se pokušati olakšati mikro, malim i srednjim preduzećima koja imaju problema sa kolateralom i teško dolaze do banaka.

Vidovićeva je najavila da će sutra biti raspisan tender za banke i mikrokreditne organizacije, te pojasnila da će u ovom projektu moći da konkurišu finansijske institucije koje budu ponudile najmanje kamate.

- Sigurni smo da će se banke, uz garanciju države od 70 odsto, uključiti u ovaj projekat i već imamo njihov veliki odziv, što će predstavljati značajnu pomoć privredi - rekla je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, teško je prognozirati šta će se desiti do kraja godine, tako da se ne mogu uraditi projekcije.

- Spremamo se za neki naredni talas virusa korona, a prije svega sa zalihama u zdravstvu, kao i sa određenim mjerama koje će se preduzimati u privredi - istakla je Vidovićeva, te pojasnila da će te mjere biti usmjerene na oblasti koje budu najviše pogođene, kao što su turizam, ugostiteljstvo, saobraćaj, ali se mora voditi računa i o prerađivačkoj industriji.

Ona je naglasila da se u ovoj godini mora posvetiti velika pažnja prerađivačkoj industriji, za koju je rekla da bi trebalo da otkupi sve poljoprivredne proizvode u Republici Srpskoj koji će biti u ovoj godini proizvedeni.

- Na taj način ćemo pomoći našim prerađivačima da otkupe, prerade i da koristimo naše proizvode, kako bi se što više smanjio uvoz - rekla je Vidovićeva, te dodala da će Vlada do kraja godine donijeti i druge mjere koje se odnose na fiskalna i nefiskalna rasterećenja.

Vidovićeva je istakla da je Vlada Republike Srpske, i pored toga što je situacija veoma teška, zadovoljna što u vrijeme epidemije virusa korona nije izgubljeno mnogo radnih mjesta, kao i da će se truditi da to ne bude ni u narednom periodu.

Ona je navela da je bez posla u Republici Srpskoj ostalo do 8.000 ljudi, od čega je više od 3.000 bilo zaposleno na određeno vrijeme, te da je u istom periodu zaposleno više od 3.000 ljudi.

- Svakako treba raditi na tome da se ponovo vrate ljudi koji su ostali bez posla. Mi radimo na tome i biće sigurno obezbijeđeno da oni prime naknadu koja im pripada iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske - rekla je Vidovićeva.