latinica  ћирилица
07/07/2020 |  21:16 ⇒ 21:23 | Autor: SRNA

Drvar: Odblokiran magistralni put, protesti se nastavljaju

Magistralni put Drvar - Bosansko Grahova, koji je danas nekoliko stotina Drvarčana blokiralo u znak protesta zbog otpada iz Italije koji je dovezen na područje opštine Drvar, večeras je odblokiran, javlja dopisnik Srne.
Drvar - protest - Foto: SRNA
Drvar - protestFoto: SRNA

Okupljeni građani su poručili da će protesti biti nastavljeni sve dok otpad ne bude uklonjena sa područja ove opštine.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je večeras Srni da stanovnici tog grada mirnim protestima izražavaju nezadovoljstvo zbog otpada iz Italije koji je smješten u Drvar i zahtijevaju brži rad nadležnih institucija po tom pitanju.

- Zahjev svih nas je da se ubrza rad nadležnih institucija kao i da se otpad odmah izmjesti iz Drvara - rekla je Runićeva i dodala da Drvarčani mirnim i demokratskim putem izražavaju nezadovoljstvo.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta rekao je Srni da mirnim protestima traže da se otpad iz Italije izmjesti iz Drvara.

- Nismo ovdje u svojstvu politike, ovdje smo uz naše sugrađane da damo podršku mirnim okupljanjima i pošaljemo poruku da ne dozvoljavamo da nam neko truje djecu - poručio je Broćeta.

Među nekoliko stotina Drvarčana, protestima su prisustvovali i načelnik opštine Drvar Dušica Runić, delegati iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Dragana Damjanović i Goran Broćeta, kao i srpski ministri u Livanjskom kantonu, te brojni stanovnici iz susjednih opština.

Oko 300 tona tekstilnog otpada iz Italije istovareno je u krugu nekadašnje firme "Grmeč".

Federalno Ministarstvo ekologije i turizma poništilo je dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi "Krom reciklaža" iz Drvara i naredilo njegovo vraćanje u Italiju.

Ministarstvo je kontaktiralo nadležno ministarstvo u Italiji s ciljem vraćanja otpada u zemlju porijekla.