latinica  ћирилица
07/07/2020 |  22:20 ⇒ 08/07/2020 | 08:02 | Autor: SRNA

Usvojene izmjene Izbornog zakona

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras u Sarajevu po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji će omogućiti provođenje lokalnih izbora u Mostaru.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Riječ je o zakonu koji će, kada ga usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, građanima Mostara omogućiti da glasaju na lokalnim izborima nakon dva izborna ciklusa.

Za ovaj Prijedlog zakona glasalo je 20 poslanika, protiv je bilo devet, dok ih je uzdržano bilo šest.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da o izmjenama Izbornog zakona glasa po hitnom postupku shodno zaključku poslanika HDZ-a BiH Borjane Krišto koji je usvojio Predstavnički dom.

Poslanici su podržali zaključke koje je u ime SNSD-a predložila Snježana Novaković Bursać i kojim se Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH preporučuje da skupštine tri kantona, u kojima srpski narod nije konstitutivan, do lokalnih izbora usvoje izmjene Ustava.

Zakonodavni postupak o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Јasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović, se obustavlja jer Predstavnički dom nije usvojio izvještaj Ustavnopravne komisije.

S obzirom da nije bilo entitetske većine poslanici će se naknadno izjašnjavati o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Nije usvojen izvještaj Ustavnopravne komisije u vezi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji se odnosi na nemogućnost kandidovanja lica koja su presuđena u predmetima ratnih zločina pred međunarodnim sudom, te se traži izrada drugog mišljenja ove komisije.

Poslanici su prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, čime se ovaj zakonski akt smatra odbijenim.

Nije prihvaćeno mišljenje Ustavnopravne komisije čime se obustavlja zakonodavni postupak za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, a iz istog razloga se obustavlja zakonodavni postupak za Prijedlog zakona o metrologiji.

Poslanici su podržali prijedlog poslanika Damira Arnauta da na narednoj sjednici Predstavničkog doma u dnevni red bude uvršten Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Nakon nekoliko ponovljenih glasanja nije prihvaćen zahtjev za rekonstrukciju Savjeta ministara, odnosno smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u drugom krugu glasanja prihvatio finansijske i revizorske izvještaje institucija BiH za 2017. i 2018. godinu.

Usvojena je i informacija o javnoj zaduženosti BiH prema kojoj javni dug zaključno sa 31. decembrom prošle godine iznosi 11.200.330.000 KM.

Razriješen je dužnosti sekretar Zajedničke službe parlamenta BiH Kenan Vehabović, a na tu funkciju imenovan je Mirza Imamović.

Poslanici su dali saglasnost i za ratifikovanje nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović najavio je da će ovaj dom o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu raspravljati na hitnoj sjednici u četvrtak, 9. jula.