latinica  ћирилица
08/07/2020 |  07:50 ⇒ 08:59 | Autor: TANЈUG

Epilog nereda u Beogradu: Desetine povrijeđenih, zapaljena policijska vozila

Trinaest policajaca i sedam civila povrijeđeno je tokom protesta i nereda ispred Skupštine Srbije i svi su prevezeni na VMA, rečeno je za RTS u Hitnoj pomoći.
Beograd: Protesti, nasilje  (Foto:TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an) -
Beograd: Protesti, nasilje (Foto:TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an)

Tanjugu je jutros rečeno da su ekipe Hitne pomoći intervenisale više od 20 puta tokom noći, u dijelu oko Narodne skupštine, gdje su održani protesti.

A ono što je ostalo nakon haosa na beogradskim ulicama su zapaljeni kontejneri, smeće, polomljeni saobraćajni znaci, uništene žardinjere, kamenje, zapaljeni policijski automobili, nekoliko slomljenih izloga.

Podsjetimo, policija je nešto prije dva sata ujutru rastjerala demonstrante, najprije ispred Skupštine Srbije, a potom i grupe koje su bile na Trgu Nikole Pašića u Pionirskom parku i u Bulevaru Kralja Aleksandra

Vrata Doma narodne skupštine i dalje obezbjeđuje veliki broj pripadnika policije.

U ulicama koje vode ka Skupštini policija je formirala kordone kako bi spriječila eventualni povratak demonstranata.

Osim pripadnika policije, na ulicama glavnog grada su bila i kola hitne pomoći, vatrogasci i novinarske ekipe.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da najoštrije osuđuje vandalizam poličara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i zdravstveni sistem suočavaju sa najtežim udarom virusa Kovid 19 od početka pandemije.

- Pošto nisu mogli u Skupštinu da uđu na izborima, ponovo su pokazali svoje pravo nasilničko lice pokušavajući da steknu političke poene na najvećoj krizi na planeti od Drugog svjetskog rata - navela je sinoć Brnabićeva u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da broj novozaraženih u svijetu svakoga dana raste, zbog čega je važno da svi budu jedinstveni i pruže neophodnu podršku zdravstvenim radnicima koji se, kaže, predano bore za svaki život u Srbiji.

- Država i sve njene institucije zaštitiće pravni poredak, kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji - poručila je Brnabićeva.