latinica  ћирилица
08/07/2020 |  07:55 | Autor: sputniknews.com

Јužni pol se u posljednjih 30 godina zagrijava tri puta brže od svjetskog prosjeka

Novo istraživanje koje je 29. juna objavljeno u časopisu Nature Climate Change pokazalo je da se Јužni pol u posljednjih 30 godina zagrijava tri puta brže od svjetskog prosjeka.
Јužni pola (Foto: Shutterstock/File) -
Јužni pola (Foto: Shutterstock/File)

Istraživači kažu da su prirodni procesi vodeći uzrok ovog porasta temperature, ali i da su klimatske promjene izazvane ljudskim aktivnostima značajno doprinijele tome.

Јužni pol je inače jedno od najhladnijih mjesta na planeti sa prosječnom temperaturom od – 49 stepeni Celzijusovih. Ranija istraživanja su pokazivala da je antarktički plato jedno od rijetkih mjesta na planeti koje se hladilo dok se ostatak svijeta zagrijavao zbog klimatskih promjena, međutim to više nije slučaj, piše Klima101.

U posljednjih 30 godina Јužni pol se zagrijavao za 0,6 stepeni Celzijusovih po deceniji, što ga čini jednim od mjesta koja se najbrže zagrijavaju na planeti. Važno je ipak istaći da zagrevijanje na Antarktiku nije uniformno i da se Јužni pol zagrijava znatno brže od ostatka kontinenta. Najveći nivo zagrijvanja zabiljžen je u 21. vijeku, a 2018. godina je bila najtoplija ikada zabilježena na ovom kontinentu.

Glavni uzrok zagrijavanja je neuobičajeno topla temperatura okeana u oblasti tropskog zapadnog Pacifika koja je povezana sa prirodnom pojavom koja se zove "međudekadna pacifička oscilacija". Vodeći istraživač ove studije Kajl Klem sa Viktorija univerziteta u Velingtonu (Novi Zeland) za Karbon Brif kaže da su klimatske promjene vrlo izvjesno imale ulogu u velikom povećanju temperature na Јužnom polu, ali da nisu dominantan uzrok.

U isto vrijeme, posljednjih godina je u zapadnom dijelu Antarktika zabilježeno ubrzano topljenje leda na mjestima gdje kontinentalni glečeri dolaze u dodir sa toplim okeanom. Ovo topljenje može izazvati nestabilnost ledenih ploča na Antarktiku i posljedično ubrzan porast nivoa mora.