latinica  ћирилица
08/07/2020 |  09:28 | Autor: sputniknews.com

Beograd: Ogroman priliv pacijenata, dramatično upozorenje sa Infektivne klinike

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije nalazi se 92 pacijenta sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Ivana Milošević, zamjenica direktora Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije kaže za RTS da je u posljednja 24 časa u bolnice širom Beograda primljeno 144 bolesnika.

Ona je navela da je tokom posljednja 24 sata pregledano 320 bolesnika, oko 100 u toku noći.

- Za poslednja 24 sata u bolnice širom Beograda primljeno je 144 bolesnika, u Infektivnu kliniku 12. To znači da kao da smo primili celu Infektivnu kliniku, cijele njene kapacitete u roku od 24 sata. Ogroman je priliv pacijenata - izjavila je Miloševićeva.

Navodi da otkad je ovo počelo zdravstveni radnici su prvi put ozbiljno zabrinuti.

- Sa ovolikim prilivom bolesnika pitanje je koliko ćemo moći da izdržimo. Zato apelujem na sve da se maske nose - istakla je Miloševićeva.

Ističe da je na intenzivnoj nezi Infektivne klinike 15 bolesnika, na respiratorima 11, šest na invazivnoj, a pet na neinvazivnoj ventilaciji.

- Svi bolesnici i oni koji su na invazivnoj i neinvazivnoj su potencijalno životno ugroženi. Ima puno mladog svijeta, imali smo jednog bolesnika u dubokoj starosti. Pažnju moraju da obrate svi - naglasila je Miloševićeva.

Kaže da je sada mnogo teže nego u martu i aprilu.

- Mnogo nam je teže, jer onda kada se prešlo na našu dobru volju i našu savjest stvari su krenuli drugim tokom. Brine nas ogroman priliv u bolnice širom Srbije. Sa ovakvim prilivom bolesnika plašim se da nećemo moći da zbrinemo sve bolesne ljude - navela je Miloševićeva.

Navodi da moraju da se poštuju sve mjere jer, kako je naglasila, ako se ne poštuju mere "nećemo moći da se izborimo sa ovom pošasti".