X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
08/07/2020 |  10:21 ⇒ 10:27 | Izvor: Agencije

Osoblje popravnog doma u SAD ugušilo dječaka (VIDEO)

Štićenik jednog popravnog doma u SAD, inače Afroamerikanac, preminuo je od srčanog udara dva dana nakon incidenta u kafeteriji doma, u kojem je učestvovalo i sedam pripadnika osoblja.
Osoblje popravnog doma ugušilo dječaka - Foto: Screenshot
Osoblje popravnog doma ugušilo dječakaFoto: Screenshot

Osoblje popravnog doma u Mičigenu držalo je mladića za noge i ruke i sjedilo na njegovim grudima i stomaku, dok je on vikao kako ne može da diše, prenio je Asošijeted pres.

Video snimak sa sigurnosnih kamera iz Lejksajd akademije u Kalamazuu pokazuje kako osoblje ove ustanove baca na zemlju i drži 16-godišnjeg Kornelijusa Frederiksa, nakon što je mladić bacio sendvič u kafeteriji. U kafeteriji se u tom trenutku nalazilo oko desetak tinejdžera, prenosi Telegraf.

Džefri Friger advokat koji zastupa preminulog podigao je optužnicu u junu u kojoj je naveo da je 29. aprila osoblje popravnog doma pokušalo da obuzda Frederiksa tokom 12 minuta, koliko je zabilježeno na video snimku, koji je vikao kako ne može da diše.

Video snimak prikazuje nekoliko muškaraca kako obaraju mladića na zemlju, držeći ga za ruke i noge, a ostale kako leže ili sjede na njegovim grudima i stomaku. Na kraju snimka, tinejdžer je izgledao otečeno dok je osoblje pokušavalo da ga uspravi, nakon čega je on ponovo pao na pod, kada su druge osobe koje su se tu zatekle pokušale reanimaciju. Advokat napominje da se Frederikson uopšte nije opirao i da je sve vrijeme samo ležao nepomičan.

Nakon toga došlo je do zastoja u radu srca mladog Afroamerikanca, koji je hospitalizovan, a dva dana kasnije je preminuo. Nalaz obdukcije pokazao je da je uzrok smrti gušenje.

Dvojica pripadnika osoblja, Majkl Mozli i Zahari Solis, i medicinska sestra Heder Meklogan su otpušteni i optuženi za ubistvo iz nehata i drugostepeno zlostavljanje djeteta.

Advokat Džefri Friger apelovao je na nadležne organe da otpužnica bude podignuta i protiv drugih napadača i ističe da se na snimku jasno može vidjeti da je mnogo više od dvoje ljudi odgovorno za smrt mladića. On je rekao da su eksperti pregledali video snimak i utvrdili da su pojedini dijelovi izbrisani, ali nije ekspilicitno izjavio da smatra da je video editovan niti je objasnio šta se tačno dogodilo sa snimkom, i zašto.

Država Mičigen je u saopštenju navela da je do gušenja mladića došlo nakon što je osoblje primijenilo mjere za disciplinovanje štićenika doma, naveo je Friger.

Kornelijus Frederiks je bio štićenik Lejksajd akademije nekoliko godina unazad, nakon što mu je umrla majka, a otac poslat u zatvor.

Lejksajd akademija i njen operater Sikvel jut su u saopštenju naveli da ponašanje osoblja zaposlenog u domu ne održava politiku i procedure propisane u slučaju hitnih bezbjednosnih intervencija. Frederiksov advokat, međutim, tvrdi da se mehanizam odnosa prema djeci u ovoj ustanovi bazira na zlostavljanju i strahu.