latinica  ћирилица
08/07/2020 |  10:59 ⇒ 13:01 | Autor: SRNA

Pet opcija trase Јadransko-jonske magistrale

Kroz istočnu Hercegovinu postoji pet ponuđenih trasa za dio Јadranske-jonske magistrale i u narednom periodu biće odlučeno koja od opcija je najpovoljnija i najisplativija, rečeno je nakon sastanka ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojina Mitrovića sa čelnicima grada Trebinja.

Mitrović je novinarima rekao da je ovo vrlo važno pitanje za istočnu Hercegovinu.

- Ova magistrala povezuje Italiju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i Grčku i to je vrlo važna trasa za buduću mrežu puteva u Evropi, a time i u BiH - naglasio je Mitrović.

On je rekao da je na današnjem sastanku bilo riječi o pet predloženih varijanti od Koridora "Pet ce" do spojne tačke sa Crnom Gorom, a to je Nudo-Aranđelovo.

- Danas smo dogovorili da opštine i grad Trebinje razmotre te varijante i da vidimo šta je ono što ovim lokalnim zajednicama najviše odgovara, pri čemu moramo uvažavati i zahtjeve susjedne Hrvatske i Federacije BiH i Crne Gore - naveo je Mitrović.

Mitrović je istakao da će Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara pomoći u rješavanju svih dilema kada je riječ o ovoj tematici.

- Rokovi ne postoje, ali mi smo dogovorili da do kraja godine definišemo i usaglasimo tu trasu, kako bi ona bila u mreži evropskih puteva - rekao je Mitrović.

On je naveo da će dio puta koji ide kroz Federaciju BiH, i koji je manji, finasirati upravo taj entitet, a dio kroz Srpsku finansiraće Republika Srpska.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je značaj ove magistrale za regiju istočne Hercegovine, navodeći da je na sastanku razgovarano o tome koja bi trasa bila najpovoljnija kada je riječ o Hercegovini i Republici Srpskoj.

Ćurić je naglasio da je Mitrović obećao podršku za sve odluke.

- Imamo pet ponuđenih trasa, tako da će u narednom periodu biti odlučeno koja je dionica najpovoljnija i najisplativija - rekao je Ćurić.

On je istakao da dio predloženih dionica ide kroz Popovo polje, dio Trebinjskim brdima, a dio preko Zubaca.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Saveza opština i grada istočne Hercegovine Luka Petrović.