X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
08/07/2020 |  11:00 ⇒ 11:15 | Izvor: SRNA

Bevanda: Okonačno povlačenje 330 miliona evra od MMF-a

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izrazio zadovoljstvo da je okončano sve oko povlačenja 330 miliona evra Međunarodnog monetarnog fonda za saniranje posljedica epidemije virusa korona.
Vjekoslav Bevanda (foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija) -
Vjekoslav Bevanda (foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija)

- Svjedoci smo činjenice da će epidemija virusa korone imati pogubne posljedice na zdravlje i živote ljudi, kao i ogroman uticaj na privredu i ekonomiju. Јednostavno niko sa 100 odsto sigurnošću ne može reći kakve će biti posljedice - rekao je Bevanda na sjednici Doma naroda odgovarajući na delegatsko pitanje Zlatka Miletića o utrošku sredstava pomoći koje je BiH prihvatila od MMF-a.

On je istakao da se zadovoljstvom može reći da je sve okončano u vezi sa povlačenjem tih sredstava sa kamatom od 1,05 odsto i grejs periodom od 39 mjeseci, naglasivši da koliko god da je teška ekonomska situacija ona će biti teža.

- Savjet ministara je, takođe, donio odluku o raspodjeli tih sredstava u omjeru 61,5 odsto za FBiH i svih 10 kantona, 37,5 odsto za Republiku Srpsku i jedan odsto za Brčko distirikt. Uradili smo ono što je u ingereniciji Savjeta ministara - rekao je Bevanda.

Ministar finansija i trezora istakao je da je za dalju raspodjelu po kantonima u FBiH i opštinama u oba entiteta, vlade Republike Srpske i FBiH donose odluke po kriterijumima i vlastitim prioritetima.

- Vaše pitanje smo uputili ministarstvima finansija Republike Srpske, FBiH i Brčko Distrikta. Što se tiče makroekonomske pomoći Evropske unije mogu vam dati informaciju da su pregovori o tome u toku. Ministarstvo finansija i trezora u tome ima koordinirajuću ulogu - dodao je Bevanda.

On je napomenuo da u tim pregovorima učestvuju ministarstva finansija Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta.

Bevanda je delegatsko pitanje proslijedio i nižim nivoima vlasti, te će odgovor Miletiću dostaviti i u pisanoj formi.