latinica  ћирилица
08/07/2020 |  11:01 | Autor: SRNA

Štrbac: Svetinje vijekovima svjedoče o postojanju Srba u sjevernoj Dalmaciji

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac poručio je da pravoslavne svetinje u sjevernoj Dalmaciji iz 14. vijeka svjedoče o srpskom postojanju na tim prostorima i neće dozvoliti nikome da Srbima pokrade nekoliko vijekova istorije.
Savo Štrbac (Foto: Medija centar Beograd) -
Savo Štrbac (Foto: Medija centar Beograd)

Štrbac je, reagujući na tekst Vlade Vurušića u "Јutarnjem listu" o položaju Srba u Hrvatskoj, naglasio da je tačna Vurušićeva konstatacija da "Srba ima najmanje od 19. vijeka, od kada se rade statistike nacionalne i vjerske pripadnosti", ali nije tačan ostatak navoda "da Srba ima najmanje od prvih naseljavanja u 16. vijeku u hrvatske krajeve".

- Prva tvrdnja je tačna, u šta se može svako uvjeriti uvidom u bilo koju javno objavljenu statistiku i 14 popisa stanovništva u pet državotvornih sistema: Austrougarske, Italije , Kraljevine SHS, SFRЈ i Hrvatske. Međutim, druga tvrdnja o vremenu doseljavanja Srba na prostore današnje Hrvatske nije tačna - rekao je Štrbac za "Politiku".

On je naglasio da srpske svetinje – manastiri Krupa iz 1317. godine, Krka iz 1350. i Dragović iz 1395. godine, kroz istoriju dijele sudbinu Srba na tim prostorima.

- Oni su tu od 14. vijeka da svjedoče o boravku Srba na tim prostorima i da nikome ne dozvole da nam pokrade nekoliko vijekova istorije. Nažalost, sva je prilika da će idućeg proljeća, nakon 15 popisa stanovništva, svjedočiti o još većem istorijskom minimumu Srba na prostoru današnje Hrvatske - upozorio je Štrbac.