latinica  ћирилица
08/07/2020 |  13:17 | Autor: SRNA

Petričević: Kreditne linije putem banaka i mikrokreditnih organizacija

Vlada Republike Srpske sa socijalnim partnerima radi na donošenju seta ekonomskih mjera za period koji dolazi, a jedna od njih su i kreditne linije Garantnog fonda, koje će biti plasirane putem banaka i mikrokreditnih organizacija, izjavio je ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević.
Vjekoslav Petričević - Foto: RTRS
Vjekoslav PetričevićFoto: RTRS

Petričević je novinarima u Doboju rekao da će Garantni fond propisati uslove za dobijanje kredita, ali da je evidentno da će svi moći da ostvare pravo na plasman.

On je rekao da se pod korisnicima, prije svega, misli na male privrednike i zanatlije, kao i one koji su do sada bili u težem položaju da dođu do kreditnih sredstava.

- Јavni poziv je raspisan. Banke i mikrokreditne organizacije se do kraja sljedeće sedmice trebaju prijaviti i tada ćemo znati tačne uslove i kamatne stope - rekao je Petričević.

Petričević je najavio da će te kamatne stope biti manje nego što su trenutno u komercijalnim bankama, iz razloga što će njihov garant biti Vlada Srpske.

- Vrijeme koje je iza nas je vrijeme u kojem je Vlada Republike Srpske sa svojim mjerama reagovala među najboljima u regionu, sa isplatama najnižih plata, poreza i doprinosa. Međutim, period koji je ispred nas je sigurno znatno teži - rekao je Petričević.

On je poručio da će Vlada Srpske zajedno sa socijalnim partnerima i dalje raditi na drugim mjerama.

Garantni program je usvojen na sjednici Vlade Srpske na sjednici od 2. jula, a preko izdatih garancija od Garantnog fonda poslovne banke će privrednim subjektima – malim i srednjim predzećima, zanatskim radnjama i svim zainteresovanim moći će da izdaju kredite namjenje u svrhu likvidnosti, nabavke neophodne opreme ili onog što odredi uprava privrednog subjekta.

Ukupan iznos kreditnih sredstava za ovaj program je 238 miliona KM.