latinica  ћирилица
08/07/2020 |  14:30 ⇒ 18:51 | Autor: SRNA

Pašalić: Vlada podržava peradarstvo

Vlada Republike Srpske učinila je zaokret kada je riječ o podsticajnoj politici u peradarstvu i ove godine prvi put izdvojila značajna sredstva kako bi podržala kapitalne projekte u oblasti prehrambene industrije u poljoprivredi, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, nakon što je sa ministrkom finansija Srpske Zorom Vidović posjetio preduzeće Perutnina Ptuj S u Srpcu.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

On je precizirao da je riječ o 65 zahtjeva koje će resorno ministarstvo podržati sa 35 odsto njihovih investicija u narednom periodu u oblasti poljoprivrede.

Pašalić je rekao da je peradarski sektor u Republici Srpskoj u usponu, ističući da je u prošloj godini proizvedeno 18,5 miliona brojlera, a godinu ranije oko 17 miliona.

On je rekao da polovinu te količine preradi ovaj proizvodni pogon u Srpcu, dok drugi dio otkupljuju manja preduzeća u Federaciji BiH.

Pašalić je rekao da ohrabruje činjenica da se u ovom proizvodnom pogonu radi na proširenju proizvodnih kapaciteta i na prečišćivaču otpadnih voda.

On je rekao da je na sastanku bilo riječi i o izgradnji lokalnog vodovoda do ove fabrike i dijela opštine Srbac, koji bi finansijski trebalo da pomogne Vlada Republike Srpske.

Pašalić je naveo da je problem u ovoj fabrici rješavanje pitanja životinjskog otpada, koje je Vlada Srpske zakonski riješila, dok FBiH nema takav zakon, "niti želi da ga ima".

On je rekao da je za Republiku Srpsku Peritnina Ptuj S važan pogon kojeg Vlada i resorno ministartsvo žele da podrže.

- Ova firma služi kao generator proizvodnje u oblasti peradarstva jer za sebe veže više od 100 kooperanata. Za nas je važno da se ovaj obim proizvodnje povećava u narednom periodu - naglasio je Pašalić.