X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
08/07/2020 |  14:33 | Izvor: sputniknews.com

Protesti u Bugarskoj: Demonstranti traže ostavku predsjednika (FOTO)

Građani Bugarske traže ostavku predsjednika zemlje Rumena Radeva, javila je Bugarska nacionalna televizija.
Rumen Radev inaugurisan je za novog predsednika Bugarske - Foto: EPA
Rumen Radev inaugurisan je za novog predsednika BugarskeFoto: EPA

Nezadovoljni predsjednikovom administracijom, građani se već više od dva mjeseca okupljaju na demonstracijama u blizini njegove rezidencije.

Prema riječima jednog od demonstranata, predsjednik dijeli društvo umjesto da ga ujedinjuje.

- On stvara za sebe pi-ar kao da je lider političke stranke. Ako se odlučio na takav put, neka napusti predsjedničku instituciju, skine imunitet i preuzme odgovornost, kao i svi drugi lideri - rekao je on.

- Sada ne želimo da organizujemo proteste, jer smo i dalje u vanrednom stanju i poštujemo mjere. Sada nije dozvoljeno da se okuplja veliki broj ljudi, pa stoga poštujemo mjere - rekao je demonstrant.

Nezadovoljstvo građana izazivaju i saopštenja tužilaštva o prepisci Rumena Radeva sa biznismenom protiv koga se vodi istraga u okviru slučaja o trgovini uticajem.

 Podsećamo, ranije je objavljeno da je preduzetnik Plamen Bobokov razgovarao sa savjetnikom predsjednika Plamenom Uzunovom i unapređivao na mjesto ambasadora ljude koji su ga interesovali. Kasnije se saznalo da je o imenovanju za ambasadora Nigerije Bobokov razgovarao i sa samim predsjednikom. U odgovoru na objave tužioca, Radev je izrazio ogorčenje što je tužilaštvo pristrasno i objavljuje samo saopštenja Bobokova bez njegovih ličnih odgovora.

U vezi sa objavama, demonstranti su pozvali šefa države da se odrekne imuniteta kako bi mogla da se započne istraga o njegovoj prepisci sa Bobokovom.

- Nezavisna institucija koju on predstavlja, kao što vidimo, povezana je sa interesima biznisa. Na taj način ona postaje zavisna - istakao je demonstrant.

Na transparentima demonstranata mogu se vidjeti natpisi: „Radev = Rešetnikov=Rusija“ i „Radev – predsjednik podzemlja“.

U jesen 2019. godine predsjednik pokreta „Rusofili“ Nikolaj Malinov optužen je za špijunažu u korist Rusije. Kako je navela istraga, Malinov je kontaktirao sa bivšim agentom spoljnoobavještajne službe i bivšim direktorom Ruskog instituta za strateška istraživanja Leonidom Rešetnjikovom, zbog čega je Rusu zabranjen ulazak u Bugarsku.

Nakon optužbe Malinova Radev je rekao da očekuje od istrage nepobitne dokaze o optužbama za špijunažu kako ne bi bilo sumnji da su bugarske institucije iskorišćene u „insceniranom unutrašnjem političkom scenariju“.