latinica  ћирилица
08/07/2020 |  15:18 | Autor: SRNA

Vučić: Nije samo EU potrebna zemljama regiona već i one njoj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na onlajn samitu "Evropa bez cenzure" sa premijerima Slovenije i Mađarske Јanezom Јanšom i Viktorom Orbanom da nije samo EU potrebna zemljama regiona, već i one njoj.
Aleksandar Vučić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Aleksandar Vučić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

- Evropa mora da razume šta se dogodilo posle Bregzita i da nije samo zemljama regiona potrebna EU, već su i one potrebne Uniji. Mislim da Evropa ima veću mogućnost da postane najbolje mesto u svetu - konstatovao je Vučić.

On je ukazao da SAD postaju sve veće, Kina ekonomski ima sve bolju poziciju, dok Njemačka raste i ekonomski i politički.

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti svoj evropski put, ali i saradnju sa susjedima i prijateljima, prenose beogradski mediji.

- Borićemo se za naš nezavisni pristup - rekao je on.

U osvrtu na epidemiju virusa korona, Vučić je naglasio da se virus ne može pobijediti bez vakcine ili lijeka, ali da postoji mnogo stvari koje se mogu i moraju zajednički uraditi na suzbijanju posljedica nastale krize.

- Najvažnije pitanje sada je šta možemo da učinimo kako bismo preživeli i zadržali nadu građana u budućnost u sopstvenoj zemlji - naglasio je Vučić.

On je istakao da je prije sedam dana razmišljao da, zbog loše epidemiološke situacije u zemlji, ponovo donese odluku o "zatvaranju", ali da u tom slučaju Srbija ne bi ekonomski imala šanse da preživi.

- U takvoj situaciji u Evropi saradnja je potrebnija nego ikada. Ne tražimo nove kredite, veliki novac, već nam je potrebno da stavimo pod kontrolu sve druge pretnje sa kojima bi se mogli suočiti - poručio je Vučić.