latinica  ћирилица
08/07/2020 |  16:15 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Gašić: Izdato 2.058 turističkih vaučera

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je danas Srni da je do danas izdato 2.058 turističkih vaučera građanima koji će biti iskorišteni za boravak u turističkim destinacijama u Republici Srpskoj.
Suzana Gašić - Foto: RTRS
Suzana GašićFoto: RTRS

Ona je istakla da se evidencija o turističkim agencijama i ugostiteljskim objektima svakodnevno dopunjuje novim prijavama subjekata koji žele da učestvuju u projektu podjele turističkih vaučera.

- Do danas je ukupno prijavljeno 25 turističkih agencija i 70 ugostiteljskih objekata - rekla je Gašićeva.

Ona je istakla da je uslov za učešće u šemi podjele turističkih vaučera za ugostitelje pružanje usluge u ugostiteljskim objektima za smještaj, u skladu sa propisima kojim se uređuje oblast ugostiteljstva, koji je uredno izmirio poreske obaveze zaključno sa 29. februarom i ima najmanje četiri zaposlena radnika.

- Uslov da bi turistička agencija mogla da učestvuje jeste da posjeduje licencu Ministarstva, te da ima uredno izmirene poreske obaveze. Ugostitelji i turističke agencije koji ispunjavaju uslove za učešće u projektu dodjele turističkih vaučera upisuju se u evidenciju koja je dostupna na internet stranici Ministarstva", rekla je Gašićeva.

Ona je dodala da je rok za podnošenje prijave za turističke agencije i ugostiteljske objekte 1. novembar.

Gašićeva je pojasnila da pravo prijave za dodjelu turističkog vaučera u iznosu od 100 KM ima svaki punoljetni građanin Republike Srpske koji ima mjesto prebivališta na području Republike Srpske, uključujući i građane Brčko distrikta koji imaju državljanstvo Republike Srpske, a koji izvrši rezervaciju u ugostiteljskom objektu za smještaj u minimalnom trajanju od tri noćenja.

Podnošenje prijave za vaučer građani mogu da ostvare do 10. novembra, a korišćenje vaučera je predviđeno do 15. novembra.

Gašićeva je rekla da nema ograničenja kada je riječ o broju prijava za ugostiteljske objekte i turističke agencije.

"Bitno je da svi subjekti koji se prijavljuju ispunjavaju uslove propisane Јavnim pozivom kojim je definisan način za dostavljanje prijave za ugostitelje i turističke agencije radi učešća u realizaciji šeme dodjele turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima na teritoriji Republike Srpske", rekla je Gašićeva.

Ona je istakla da u Ministarstvu trgovine i turizma nije bilo odbijenih prijava ugostiteljskih objekata i turističkih agencija, jer svi prijavljeni subjekti ispunjavaju uslove koji su propisani Јavnim pozivom.

- S obzirom na činjenicu da se građani Republike Srpske svakodnevno prijavljuju putem aplikacije i obrasca prijave koji su dostupni na internet stranici Ministarstva, možemo reći da se realizacija projekta pomoći privrednim subjektima u oblasti turizma odvija uspješno - kaže Gašićeva.

Ona je naglasila da se podjela vaučera i realizuje s ciljem pomoći turističkoj privredi koja je pretrpjela znatnu štetu tokom protekla četiri mjeseca usljed pandemije virusa korona.

Gašićeva je naglasila da je posebno značajno što su i građani Republike Srpske prepoznali ovaj projekat kao način da daju doprinos u oporavku turističkog sektora, tako što su odlučili da svoje slobodno vrijeme i godišnje odmore provedu na turističkim destinacijama u Republici Srpskoj.

Ona je istakla da je epidemiološka situacija i dalje neizvjesna i da mnoge zemlje imaju zatvorene granice za turističke posjete, tako da će građani Srpske, korištenjem turističkih vaučera, imati priliku da svoje godišnje odmore provedu kvalitetno i u svojoj zemlji.

- Iz evidencije koja se vodi u Ministarstvu vidljivo je da su građani Republike Srpske zainteresovani za različite vrste sadržaja i turističke ponude. Najveći broj izdatih vaučera do sada odnosi se na smještaj koji je u turističkoj ponudi u banjskim centrima širom Republike Srpske, među kojima prednjače "Banja Vrućica" u Tesliću i "Banja Vilina vlas" u Višegradu - navela je Gašićeva.

Ona je istakla da je pored toga, velika zainteresovanost i za sadržaj koji je u ponudi u jedinstvenom ambijentu Nacionalnog parka "Sutjeska", te Јahorine kao olimpijske planine na kojoj postoje brojni sadržaji i u ljetnom periodu.

- Vidljivo je interesovanje i za turističku ponudu gradova Trebinja, Višegrada sa Andrićgradom, te etno-sela "Stanišići" u Bijeljini, kao i za druge destinacije - zaključila je Gašićeva.