latinica  ћирилица
08/07/2020 |  17:08 | Autor: SRNA

Suđenje za silovanje Srpkinje u Zvorniku

Čitanjem optužnice i saslušanjem oštećene, pred Sudom BiH počelo je suđenje Ademu Kostjerevcu, optuženom za silovanje Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

Kostjerevac je optužen da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH /ABiH/ od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio ženu srpske nacionalnosti na seksualni odnos.

Kako se navodi u optužnici, žena je bila trudna i silovanje je uzrokovalo prekid trudnoće.

Ona je, kako se dodaje, bila zatvorena u podrumu mlina koji je služio kao zatvor.

Kostjerevac joj se, prema navodima optužnice, obratio riječima: "Sad ćeš da vidiš kako Turčin...", i naredio joj da skine odjeću i legne, što je ona, u strahu za život, i učinila.

Tužilac Milanko Kajganić je rekao da će svjedoci i materijalni dokazi potvrditi da je u to vrijeme bio sukob između takozvane ABiH i Vojske Republike Srpske /VRS/, te svojstvo optuženog i oštećene.

Kajganić je naveo da će izvršeno silovanje dokazati prvenstveno iskazom oštećene, koja je optuženog poznavala i prije nego što je zarobljena i zatvorena, prenosi Birn.

Branilac Mirna Delalić rekla je da odbrana spori navode iz optužnice, te da će se o svojim dokazima izjasniti kasnije.

Na današnje ročište kao prvi svjedok pozvana je oštećena, koja, kako je naveo tužilac, ne traži mjere zaštite, ali traži isključenje javnosti za vrijeme njenog svjedočenja.

Odbrana se ovom prijedlogu nije protivila, nakon čega je Vijeće donijelo odluku da javnost bude isključena tokom svjedočenja oštećene.

Kostjerevac je 18. juna izručen iz SAD.