latinica  ћирилица
08/07/2020 |  19:06 | Autor: SRNA

Satler: Dobar dan za BiH zbog omogućavanja izbora u Mostaru

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler rekao je da je ovo dobar dan za BiH jer je Parlamentarna skupština usvojila izmjene Izbornog zakona na osnovu kojih su stvoreni uslovi za održavanje lokalnih izbora i u gradu Mostaru.
Јohan Satler -
Јohan Satler

Otvarajući sastanak članova kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH s ambasadorima Kvinte, Satler je rekao da je od izuzetnog značaja što je taj složeni posao okončan u parlamentu, a što je prije samo šest mjeseci to bilo gotovo nezamislivo.

On je u ime svih učesnika sastanka čestitao za ostvareni rezultat, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Pohvale Satlera i ambasadora Kvinte članovima kolegijuma upućene su i za odluku o imenovanju članova Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje koji je zajednički instrument Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH za sprovođenje parlamentarne dimenzije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tokom razgovora, ambasadori Kvinte su izrazili očekivanja da će u najavljenom roku biti okončan rad na usvajanju budžeta za 2020. godinu, te biti ubrzan rad na ispunjavanju prioritetnih reformskih mjera vezanih za vladavinu prava, borbu protiv terorizma, strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, kao i donošenje zakona o javnim nabavkama, reformu javne uprave, donošenje zakona o sukobu interesa, ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH u području energetskog sektora, te izmjenama krivičnog zakonodavstva i drugim važnim zadacima.

Članovi rukovodstva Predstavničkog i Doma naroda istakli su da je rad na velikoj većini ovih reformskih mjera u odmakloj ili završnoj fazi i da ima izgleda da će on biti okončan početkom jeseni, a neke od njih najkasnije do kraja godine.

- Pri tome je ukazano na potrebu značajnijeg angažmana Savjeta ministara, kao izvršnog organa koji u parlamentarnu zakonodavnu proceduru treba da dostavlja kvalitetne i usaglašene zakone čime se osigurava i njihova veća prohodnost u procesu usvajanja. Međutim, kako se danas moglo čuti, pri tome je važno ne nuditi euforične rokove nego učiniti da reformske mjere budu plod temeljnog pristupa čak i ako on zahtijeva nešto duže usaglašavanje - navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući predstavnicima međunarodne zajednice za angažman i podršku, članovi rukovodstva domova Parlamentarne skupštine BiH izrazili su nadu da će takva praksa biti nastavljena i u narednom periodu.