X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
08/07/2020 |  19:41 ⇒ 09/07/2020 | 07:42 | Izvor: RTRS

Aćimović: U Srpskoj došlo do eksponencijalnog rasta (VIDEO)

Iako se u Republici Srpskoj želio izbjeći eksponencijalni rast zaraženih virusom korona, do toga je ipak došlo. Cilj je bio da se to izbjegne, rekla je epidemiolog doktor u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Јela Aćimović.
Јela Aćimović - Foto: RTRS
Јela AćimovićFoto: RTRS

- Od juna imamo porast i to je je eksponencijalni porast. To je ono čega se plašimo i što želimo da spriječimo. Svaka naredna sedmica ima od 40 do 50 odsto više oboljelih. Uzrok je otvaranje granica, nastavak života, jer smo morali tako da radimo - istakla je Aćimović za RTRS.

Ona je izjavila da su se stručnjaci nadali da će toplo vrijeme ublažiti virus, ali da se to nije desilo.

- Okupljanja i razne proslave gdje se glasno govori i pjeva su načini na koji se širi virus. Ta okupljanja su mjesta masovnog širenja virusa - rekla je ona.

Aćimovićeva je navela da su u prethodnom periodu žarištva virusa korona bili Prijedor, Srbac, Modriča i Kozarska Dubica.

- Sada je istok Srpske više zahvaćen. U pitanju su Bijeljina, Višegrad, Zvornik, Nevesinje - dodala je ona.

Ističe da se donekle može pratiti širenje zaraze.

- Ali, u zadnje vrijeme sve veći broj ljudi dolazi sa simptomima, a ne znaju gdje su se zarazili - upozorila je Aćimović.

Naglasila je da je osnovni cilj da se spriječi preopterećenje domova zdravlja.

- Na prvom mjestu pratimo novooboljele, ali i one sa težim slikama. Institut je 24 časa na raspolaganju, pratimo situaciju. Uvijek smo reagovali na vrijeme, nadam se da će tako biti i dalje - zaključila je Aćimović gostujući u Dnevniku RTRS-a.