X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
08/07/2020 |  19:47 ⇒ 20:16 | Izvor: RTRS

Mostarci nakon 12 godina konačno na izbore (VIDEO)

Nakon Predstavničkog, i Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je izmjene Izbornog zakona, koje će nakon više od decenije, omogućiti izbore u Mostaru.
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - Foto: RTRS
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i HercegovineFoto: RTRS

Usvojena su i dva zaključka, kojima se traži da predstavnici Srba učestvuju u izradi novog Statuta Grada, i da do dana izbora Srbi konačno budu konstitutivni narod u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu.

Pozdravili su usvajanje zakona, jer su, kažu, najveći gubnitnici neodržavanja izbora.

Nakon 12 godina razvezan je "Mostarski čvor". Građani tog grada konačno će moći da biraju svoje predstavnike na lokalnim izborima, kada i svi ostali u BiH.

- Јa mislim da je to dobro za sve koji žive u Mostaru, za sve konstitutivne narode, dobro je i za Srbe. Mi smo imali komunikaciju sa srpskom zajednicom u Mostaru i podržali smo danas izmjene Izbornog zakona - izjavio je predsjedavajući Doma naroda PS BiH /SNSD/ Nikola Špirić.

Do rata u Mostaru živjelo je gotovo 25.000 Srba. Danas ih u gradu Alekse Šantića, Svetozara Ćorovića i drugih srpskih velikana nema više od 4.500.

Prema usvojenom Zakonu, Srbi imaju četiri zagarantovana od 35 mjesta u budućem Gradskom vijeću. Važnije od toga je da u budućim razgovorima o novom Statutu Grada, Srbi dobiju pravo takozvanog "trećeg potpisa" koje im garantuje kontrolu finansija, povratka, obnove, života uopšte.

- Pitanje trećeg potpisa je pitanje svih pitanja. Taj čovjek koji ima pravo da potpisuje sa druga dva iz drugih naroda je toliko bitan kao, recimo, potpresjednik FBiH iz reda srpskog naroda, pa svaki akt mora proći kroz njegovge ruke da bi bio validan - izjavio je predsjednik Koordinacije Srba u Mostaru Dušan Golo.

Mostar je dugo bio ključni problem u odnosima Hrvata i Mostara, a danas SDA i HDZ nisu krile zadovoljstvo što će i Mostarci napokon na izbore. Јedino je SDP-ov delegat Denis Bećirović bio protiv zakona, dok SDS-ov Mladen Bosić, iako prisutan na sjednici, nije uopšte glasao.

- To je plod kompromisa i svaki zakon može biti bolji, ali u ovom trenutku to je jedino moguće. Uglavnom izbori za Grad Mostar biće kada i za sve ostale lokalne samouprave u BiH, biće isti dan - izjavila je delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda PS BiH /HDZ BiH/ Lidija Bradara.

Usaglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 odbornika iz šest izbornih jedinica i još 13 sa gradske liste. Nijedan od konstitutivnih naroda ne može imati manje od četiri, a više od 15 odbornika u lokalnom parlamentu.