latinica  ћирилица
08/07/2020 |  19:56 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Značajna sredstva za prehrambenu industriju i poljoprivredne proizvođače (VIDEO)

Vlada će podržati kapitalne infrastrukturne projekte Srpcu. Podršku će pružiti i poljoprivrednim proizvođačima i kompanijama, koje zapošljavaju sve više radnika i ulažu u modernizaciju pogona.
Pašalić u Srpcu - Foto: RTRS
Pašalić u SrpcuFoto: RTRS

Sa preko 100 kooperanata i dodatno angažovanim radnicima "Perutnina ptuj" jedno je od preduzeća koje nije gasilo proizvodnju za vrijeme pandemije.

Iz ovog preduzeća za preradu pilećeg mesa nadaju se da će uskoro dobiti dozvolu za izvoz, a izdvojena su i značajna sredstva za modernizaciju pogona.

Ova firma služi kao generator proizvodnje u oblasti peradarstva jer za sebe veže više od 100 kooperanata. Za nas je važno da se ovaj obim proizvodnje povećava u narednom periodu - izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Ova kompanija, ali i oko 3.000 domaćinstava u Srpcu, problem ima sa vodosnabdijevanjem. Pomoć lokalnoj zajednici pružiće Vlada Srpske.

- Obavili smo razgovor sa bankama i one su to prihvatile. Naš uslov je bio da te kamate budu daleko manje, s obzirom na to da Republika Srpska garantuje iz budžeta 70 odsto kredita kojeg uzima svaki pojedinac- izjavila je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Ministri su posjetili i zasade maline Dragiše Kneževiža u Ilićanima kod Srpca. Dobra vijest za sve malinare je da bi otkupna cijena ove godine mogla biti veća od tri marke po kilogramu.

Proizvođači mogu računati i na podsticaje za opremu, mehanizaciju i podizanje novog zasada.

Poljoprivrednicima iz Srpca, prvenstveno proizvođačima povrća u Kukuljama, uskoro će na raspolaganju biti i otkupni centar.

Više od 60 odsto stanovnika ovog mjesta bavi se upravo ovom vrstom proizvodnje, pa bi na ovaj način trebalo lakše da lasiraju svoje proizvode.

TO6 RADOЈICA VIDOVIĆ poljoprivrednik, Kukulje

TO7 BORIS PAŠALIĆ ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

Iz Vlade poručuju da na pomoć mogu računati i proizvođači koji modernizuju proizvode pogone.