X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
08/07/2020 |  22:14 ⇒ 23:08 | Izvor: RTRS

Čavić: Suština problema u BiH je u odnosima Hrvata i Bošnjaka (VIDEO)

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić smatra da suština problema u BiH nije na relaciji Republika Srpska – BiH, nego u odnosima između Hrvata i Bošnjaka, personifikovana kroz HDZ i SDA.
Dragan Čavić - Foto: RTRS
Dragan ČavićFoto: RTRS

Gostujući u emisiji "Telering" naše televizije Čavić je naglasio da kod Bošnjaka jednostavno postoji takav pristup da je demokratija ko ima više ruku, bez obzira na to što u ovoj zemlji nisu dovoljne samo ruke, nego i entitet.

Čavić je istakao da je Predsjedništvo BiH kakvo jeste, direktna posljedica pregovora u Dejtonu, a prije toga u Ženevi i Njujorku, odnosno posljedica Dejtonskog mirovnog sporazuma i Pariskog mirovnog sporazuma u kojima je učestvovala Hrvatska, koja je tada insistirala da u tročlanom predsjedništvu bude predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda.

- Apsurdno je da oni koji su kreirali ovu državu u ovakvom formatu, danas doživljavaju da onaj ko treba da bude personifikacija čitavog hrvatskog konstitutivnog naroda u svojim političkim odlukama uopšte ne ide u Zagreb - izjavio je Čavić za RTRS.

Dodao je da je to poprilično frustrirajuće za sve Hrvate u BiH, jer je ponašanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kao ponašanje drugog Bošnjaka u Predstavništvu BiH. Poručio je da se ne čudi Komšiću jer, kako je naveo "on nikad ništa nije ni krio, ni da dolazi na bošnjačkim glasovima na mjesto člana Predsjedništva, niti da mu to ne smeta jer njegova percepcija BiH je unitaristička".

Istakao je da je Komšićeva politika probosanska i da bi za njega bilo dobro da je iskoristio ovaj mandat da razbije one predrasude koje su postojale u prošlom mandatu i da se na pravi način postavi kao predstavnik hrvatskog naroda.

- To znači da gradi dobre odnose sa Zagrebom, da štiti interese hrvatskog naroda na način koji nije unitaristički bosanski, nego onakav kakav očekuju od njega ljudi hrvatske nacionalnosti u ovoj zemlji - rekao je Čavić.

Prema njegovim riječima, ne postoji način da BiH postane unitaristička i da će se prije raspasti, nego što će doći do toga.

On je poručio da je skeptičan oko rješavanja pitanja Mostara, ističući da će se izbori možda provesti, ali da će sprovođenje rezultata biti vrlo komplikovano.

- Dobro je što je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik insistirao na tome da se ne zaboravi da su u Mostaru živjeli i danas žive i Srbi i da se ne smije desiti da Srbi kao konstitutivan narod u Mostaru, pri sprovođenju izbora i implementaciji izbornih rezultata, kada se konačno formira vlast, budu zaboravljeni - naglasio je Čavić.

On smatra da će izbori u BiH biti održani, ali da je ključno pitanje može li doći do novog prolongiranja.

- Govori se o novom terminu polovinom decembra. Ne bih se čudio kada bi se uskoro počelo govoriti o novom terminu u martu, ali izborni kalendar je objavljen. Imamo precizno definisane termine do kada treba da se kao političke stranke u izbornom procesu prijavimo i u ovom trenutku ne vidim nikakvih novih stavova CIK BiH - izjavio je Čavić.

Čavić smatra da je očigledno je da je ubrzani izbor članova CIK-a poprijekim procedurama proizveo ovu vrstu odnosa prema poziciji CIK-a danas, te da se to u izbornoj godini nije smjelo uraditi.

On smatra da se vlast u Republici Srpskoj ponašala odgovorno u prva tri mjeseca epidemije virusa korona, te učinila sve napore da sanira nastalu štetu.

- Nije bilo neodgovornosti kada je riječ o javnoj potrošnji, kao ni eskalacije cijena javnih usluga, dok je iz budžeta 100 miliona KM uloženo u sanaciju ekonomske štete nastale u prva tri mjeseca epidemije - rekao je Čavić.

On je ocijeno da je neophodno da u narednom periodu fokus bude na štednji, kao i da se što više sredstava usmjeri ka privredi, kako bi preživjela.

Kao direktor "Elektrokrajine" Banjaluka, Čavić je istakao da u dogledno vrijeme neće poskupjeti struja, ali da će se jednom desiti poskupljenje.

On je rekao da je stanje u elektroprivredi takvo da traži ozbiljne mjere i da se one već dešavaju kroz smanjenje broja radnika.

- Oko 400 radnika otišlo je iz "Elektrokrajine" i još 300-400 ih je višak. Ušli smo u ozbiljan posao restrukturisanja i kraj godine bi trebalo da dočekamo sa mnogo efikasnijom organizacijom i da dovedemo distributivna preduzeća u stanje u kojem će moći da žive od distribucije struje - rekao je Čavić.