X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
09/07/2020 |  07:38 ⇒ 07:49 | Izvor: sputniknews.com

Kon: Virus nam se svima popeo na glavu (VIDEO)

Krizni štab za borbu protiv pandemije bi trebalo sutra da donese odluku hoće li za vikend biti ponovo uveden policijski čas.
Predrag Kon (foto:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Predrag Kon (foto:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

 Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je sinoćnje proteste zbog takve mogućnosti shvatio kao bijes i očaj prvenstveno usmjeren prema virusu, koji se svima popeo na glavu.

Kon gostujući u Sputnjiku poručuje da je najvažnije da razumijemo da nam je osnovni protivnik virus i da cijela planeta, uključujući ljude različitih političkih opcija i različitih shvatanja života, želi da korone više nema.

- Imali smo priliku da na protestima vidimo nagomilan bijes, očaj i negativnu energiju koja je prvenstveno usmjerena ka virusu a onda se ispoljava u odnosu na sve ono što se negativno doživljava u situaciji gdje nam se virus svima popeo na glavu - kaže član Kriznog štaba.

U Beogradu se, naglašava on, borimo da opstane zdravstveni sistem, situacija se ubrzano pogoršava, a iskustvo pokazuje da se najbrže dolazi do rezultata sa najrestriktivnijim mjerama, bio to policijski čas ili karantin.

- Nadam se da sve veći broj ljudi shvata da obavezno nošenje maski treba da bude adekvatna zamjena za to zatvaranje. To znači da se svuda izbjegava kontakt, čak i na otvorenom prostoru ako je bliži od jednog metra treba da bude s maskom, a u zatvorenom bez obzira na udaljenost mora da postoji maska. Zato što je onda mogućnost širenja virusa svedena na jedan posto - objašnjava doktor.

Kao moguće mjere Kon predlaže pored rigoroznije zabrane okupljanja s ograničenjem na pet osoba, dalje skraćenje radnog vremena, posebno restorana i klubova jer, kako ističe, na mjestima gdje se igra, pjeva i naglas skandira virus se prenosi i na veću daljinu pa je veća i mogućnost da dođe do zaražavanja.

Potrebna zajednička riječ epidemiologa

Na pitanje kako komentariše pozive na smjenu ljekara u Kriznom štabu zbog toga što često iznose različite ocjene koje zbunjuju javnost, Kon kaže da je pokretao inicijativu da se epidemiolozi izdvoje kao dio Kriznog štaba, kako se to ne bi dešavalo.

- Potrebna nam je vrlo jaka zajednička riječ epidemiologa iz prostog razloga što se ona prilično razlikuje od nekih drugih. U timskom radu moguće je da se zajednički donose odluke a da svako interpretira odluke na različit način pa je to zbunjivalo ljude. To po meni nije dobro, što ne znači da će biti usvojeno to što ja govorim - konstatuje sagovornik.

Raščistiti do kraja podatke o broju umrlih

Dr Kon se osvrnuo i na tvrdnje da ima mnogo više umrlih nego što se zvanično navodi, a na pitanje da li je bilo prikrivanja podataka odgovara:

- To je pitanje od milion dolara. To i jeste i nije najvažnije pitanje, zavisi kako se gleda. Prvi put smo imali da se epidemija ovakvog tipa prati zajedno sa IT sektorom koji je napravio posebnu aplikaciju koja se popunjavala na mjestu dešavanja, i u bolnicama i u laboratorijama. Mi po našem zakonu imamo vrlo jasne obrasce kako se vrši prijava smrti od zarazne bolesti. Sad prvi put imamo alatku koja je napravljena zato da bi bila brza i da bi mogla da daje te podatke. Niko od nas nije sumnjao u takvu informatičku osnovu - obrazlaže Kon.

Kako ističe, povodom iznijetih sumnji na više mjesta pokušao je da dobije objašnjenja i svuda mu je rečeno da apsolutno ne postoji mogućnost da se neposredno i za tako kratko vrijeme dobiju potpuno pouzdani podaci o smrtnosti.

On napominje da svaka prijava smrti od zarazne bolesti mora da bude potvrđena, a da se u ovom trenutku raspolaže podacima za mart i april, dok će za tekući period podaci stići u septembru i da u tom svjetlu “svakako postoji nešto što treba do kraja raščistiti“.

- Nikada za nas ljekare nije bilo ovakve aktivnosti i ovoliko posla koji se sada na kraju stavlja na neki stub srama. To neću da prihvatim zbog struke, ali ni tvrdnje da je to u ovom trenutku apsolutno najvažnija stvar - naglašava Kon.

Od juna nastupio diktat ekonomije

Kon ne prihvata ni navode da se Krizni štab u svojim odlukama nije uvijek rukovodio isključivo strukom, ali dodaje:

- U početku se sve što je struka govorila realizovalo istog momenta. Od šestog mjeseca nastupa ono što ja zovem diktat ekonomije, možemo ga nazvati i diktat politike, vlasti“.

Epidemiolog na kraju iznosi očekivanje da će za dvije-tri nedjelje doći do pada broja oboljelih i poručuje da se ne treba opuštati.

- Ukoliko se u narednih četiri-pet dana smanji pritisak i počnu da djeluju uvedene mjere neće biti ni pooštravanja i uvođenja policijskog časa. Ukoliko se to ne dogodi onda nemamo drugog izlaza jer nemamo višje gdje da širimo kapacitet nego da idemo na zabranu kontakta, na koji god način se to izvede - zaključuje Kon.