latinica  ћирилица
09/07/2020 |  09:05 ⇒ 09:14 | Autor: SRNA

Obradović: Obaranje Zakona neće zaustaviti proces deminiranja

Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH /BHMAK/ Saša Obradović rekao je da proces deminiranja neće biti zaustavljen zbog povlačenja iz procedure izmjena i dopuna Zakona o deminiranju.
Saša Obradović - Foto: Glas Srpske
Saša ObradovićFoto: Glas Srpske

Obradović je naveo da su izmjene i dopune Zakona o deminiranju, koji je Ustavnopravna komisija Doma naroda BiH definitivno oborila na posljednjoj sjednici, bile usaglašene sa entitetskim vlastima, ali da nije bilo političke volje za njegovo usvajanje, iako je riječ o tehničkim, a ne suštinskim izmjenama zakona.

- Taj zakon se četiri godine provlačio po parlamentu. Moj stav je da treba da se ide u izradu novog zakona koji će jasno definisati nadležnosti svih nivoa vlasti kada je riječ o poslovima deminiranja - rekao je Obradović za Glas Srpske.

Govoreći o novom zakonu, Obradović je naveo da je formalni predlagač Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara.

- U suštini, BHMAK, Komisija za deminiranje i entitetske uprave civilne zaštite formirale su radnu grupu koja je predložila usaglašene izmjene i dopune zakona. Trebalo bi da ide ponovo tako, osim ako neko ne želi da ide na razvaljivanje svega - naglasio je Obradović.

Prema njegovim riječima, odbacivanje zakona neće uticati na proces deminiranja, jer ima važeći zakon, dodavši da je ovim odbačenim izmjenama i dopunama trebalo preciznije definisati neke stvari, poput kapaciteta, nivoa nadležnosti i drugog.

Kada je riječ o zastoju u imenovanju članova Komisije za deminiranje, zbog čega je bilo dovedeno u pitanje akreditovanje deminerskih organizacija, Obradović je istakao da je taj proces otkočen.

- Akreditovanje je završeno, tenderi se raspisuju, ali pitanje je koliko će biti novca, jer je epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona sve usporila - naveo je Obradović.