X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
09/07/2020 |  09:14 ⇒ 09:16 | Izvor: SRNA

Јovičić: I nacisti bi pozavidjeli Husi i krvnicima

Bivši logoraš Slavko Јovičić Slavuj, koji je u sarajevskim logorima Silos u Tarčinu i Hrasnici proveo ukupno 1.344 dana, izjavio je da su Srbi u Hrasnici, čiji je upravnik bio nedavno osuđeni Husein Mujanović Huso, mučeni na 167 načina, te da bi i nacisti "pozavidjeli Husi i krvnicima".
Slavko Јovičić - Foto: SRNA
Slavko ЈovičićFoto: SRNA

On je naglasio da su Srbi u logor dovođeni iz cijelog Sarajeva i da ih je na stotine ubijeno, a da se on za 200 dana, koliko je proveo u Hrasnici, nagledao raznih zločina i scena mučenja.

- Јedno veče u julu 1993. godine izveli su nas iz logora da sahranimo jednog ubijenog Srbina. Ni ime mu ne znam. Lokacija je bila kod škole. Izbrojao sam to veče 123 grobna mjesta. Motke su bile zabijene umjesto krstova. Po završetku rata, negdje 1996. godine došao sam u Hrasnicu sa Unproforom na lokaciju gdje smo sahranjivali Srbe. Sve je bilo prekopano i leševi odnijeti - rekao je Јovičić za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, Mujanović je bio najozloglašeniji mučitelj Srba zbog čega je "nagrađen činom i funkcijom u takozvanoj Armiji BiH".

Predsjednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale izjavio je da je Mujanović bio naširoko poznat u Sarajevu kao ozloglašei upravnik hrasničkog logora.

- Poseban je slučaj jednog logoraša, Srbina iz Konjica, kojeg su u kavezu kao `eksponat` izložili i držali u naselju Hrasnica da bi ga prolaznici pljuvali, boli, psovali i omalovažavali na razne načine - rekao je Lale.

Novosti navode da je u toku Mujanovićevog upravljanja logorom iz ćelija iznijeto 10 tijela logoraša, koji su najčešće ubijani batinanjem, i to između 15. jula i 5. avgusta 1992. godine.

U tom periodu ubijeni su Vitomir Vasović, Aleksa Stranput, Radomir Drašković, Borko Stojanović, Radovan Guzina, Gojko Stjepanović, Sekula Mandić, Јovica Mihajlović, Radovan Milutinović i Dostimir Nikolić.

Više preživjelih logoraša je izjavilo da je "upravnik Huso" sa komandirom Senadom Gadžom i stražarom Zaimom Laličićem učestvovao u okrutnim batinanjem preživjelih logoraša Branka Kovačevića, Mirka Vukovića, Nikole Đumića i drugih.

Viši sud u Beogradu je u ponedjeljak, 6. jula, prvostepeno osudio Huseina Mujanovića na 10 godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen 1992. godine u logoru Hrasnica kod Sarajeva.