latinica  ћирилица
09/07/2020 |  10:03 | Autor: Nezavisne

Na koloniji Pliva stvara 14 umjetnika

Obilježavanjem deset godina uspješnog kreativnog druženja, Međunarodna umjetnička kolonija Pliva, u petak, u 20 časova, svečanim otvaranjem počinje ovogodišnji rad na izvorima rijeke Plive.
Međunarodna umjetnička kolonija "Pliva 2019" (foto: Milivoje Unković) -
Međunarodna umjetnička kolonija "Pliva 2019" (foto: Milivoje Unković)

 U sazivu jubilarne kolonije je 14 umjetnika iz Srbije i Republike Srpske, rekao je Milivoje Unković, akademik, organizator i selektor kolonije.

Osim Unkovića, učestvovaće i Predrag Marjanović, Dragan Cvetković, Јovanka Stanojević, Biserka Petrović, Renato Rakić, Ranka Lučić Јanković, Olivera Šipka, Branko Јungić, Ana Lazić, Sara Nikolić, Bojan Otašević, Radmila Lizdek i Zoran Suvajac.

- Tokom desetodnevnog boravka, od 10. do 20. jula, umjetnici će realizovati svoje individualne programe iz oblasti slikarstva i vajarstva, a izložbom u nedelju, 19. jula, u 18 časova, biće svečano zatvaranje kolonije - rekao je Unković, navodeći da će biti ispoštovane sve zaštitne mjere.

Međunarodna umjetnička kolonija Pliva, podsjeća Unković, osnovana je 2011. sa ciljem unapređenja kulturnih sadržaja u  Srpskoj, stvaranja međunarodne kolekcije umjetničkih djela, integracija naših prostora u međunarodnu kulturnu scenu, upoznavanje i kreativnog druženja umjetnika iz različitih zemalja svijeta i širenja informacija o našoj savremenoj umjetnosti i kulturnoj baštini.

- Umjetnički kriteriji postavljeni su na najvišem profesionalnom nivou, takođe, organizacioni, smještajni i radni uslovi ispunjavaju najzahtjevnije svjetske standarde, što je i preduslov za uspješan rad kolonije, a njen dosadašnji desetogodišnji rad potvrđuje više od 200 djela izuzetne umjetničke vrijednosti, kao i imena 74 afirmisana autora koji su do sada učestvovali u radu kolonije - navodi istaknuti slikar.

Svake godine u koloniji boravi petnaest umjetnika, a Unković selekciju vrši na osnovu umjetničkih dostignuća, izlagačke aktivnosti i autorske specifičnosti čija su djela likovno i estetski dovedena na zavidan umjetnički nivo.

- Uz već afirmisane stvaraoce, tu su i mladi autori koji zaslužuju pažnju i podršku, tako da se ostvaruje sinteza potvrđenog umjetničkog iskustva i darovitosti koja obećava visoki doseg. Kolonija, takođe, ima i multimedijalni karakter, pozivajući u svoj saziv kompozitore, glumce, filmske stvaraoce, književnike, arhitekte, istoričare umjetnosti, čime uvažava sve oblike stvaralaštva i unapređuje tako potrebnu saradnju - ističe Unković.

Tokom desetodnevnog boravka u koloniji, pored kontinuiranog slikarskog, vajarskog i grafičkog programa, kolonija organizuje večeri dokumentarnog filma u saradnji sa Kinotekom Republike Srpske, filmove i predavanja iz umjetnosti, koncerte klasične muzike, promocije knjiga i organizovanje izložbi.

Djela nastala u koloniji čuvaju se u kolekciji LTG galerije kao trajno vlasništvo i uvrštavaju se u izlagačke programe galerija u Republici Srpskoj, čime kolonija, zaključuje njen selektor, nastavlja svoju produženu djelatnost tokom godine s ciljem unapređivanja i podizanjem umjetničkog nivoa izlagačkih aktivnosti.