latinica  ћирилица
09/07/2020 |  11:18 | Autor: SRNA

Lazić: Samo istinom do pomirenja

Predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić rekao je da događaje iz proteklog rata, pa tako i dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine, treba posmatrati objektivno, činjenično, te prestati sa svim vrstama kalkulacija i istinom raditi na pomirenju.
Veljko Lazić - Foto: SRNA
Veljko LazićFoto: SRNA

On je pozvao na uzdržavanje od kvalifikovanja genocidom događaja iz proteklog rata.

- Na srebreničkom i području Podrinja ubijeno je više od 3.000 Srba što bi se moglo kvalifikovati kao genocid, za koji niko nije odgovarao, osim par lica koja su dobila manje zatvorske kazne - izjavio je Lazić Srni, nakon što je profesor na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Zlatiborka Popov Momčinović za Televiziju N1 iznijela niz neistina i grubih kvalifikacija na račun srpskog naroda, u više navrata tvrdeći da su Srbi počinili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, a pozivajući se na presude Haškog tribunala.

Momčinovićeva, sociolog i politikolog, ocijenila je da je kultura sjećanja "u službi održavanja vladajućih politika na poziciji moći".

- Ono što se desilo ne naziva se pravim imenom, a postoji međunarodna presuda da je riječ o `genocidu` u Srebrenici. Međutim, ovdje i dalje određenim strukturama smeta da to javno priznaju i da ovo društvo iskorači iz tog začaranog kruga nesuočavanja, različitih poluistina koje su prisutne u različitim sferama -  istakla je Momčinovićeva.