latinica  ћирилица
09/07/2020 |  12:31 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

Vojvodina: Epidemiološka situacija nesigurna, sa tendencijom pogoršanja

Epidemiološka situacija u Vojvodini i dalje je nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u Novom Sadu, gdje je u protekla 24 časa zabilježeno 41 novozaraženo lice, od ukupno 81 u pokrajini, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U Novom Sadu trenutno ima 500 aktivnih slučajeva zaraze virusom korona, od čega je 80 smješteno u bolnicu.

U Vojvodini i dalje raste broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike, kao i broj onih kojima je potrebno priključenje na respiratore.

- Epidemiološka ispitivanja ukazuju da su obolevanju kod najvećeg broja slučajeva doprinela okkupljanja poput organizovanih proslava, svadbi, zabava i sličnog, kojima je prisustvovao veći broj ljudi, ostvarivan je veliki broj bliskih kontakata u zatvorenom prostoru i na otvorenom, bez korištenja zaštitnih maski, čime su stvoreni svi uslovi za masovnije prenošenje bolesti - navedeno je u saopštenju.

Iz Instituta naglašavaju da je zdravstveni sistem Vojvodine pod velikim opterećenjem, te da je neophodno hitno sprovođenje mjera kontrole prenošenja bolesti.

- Upozoravamo na izrazito rastući trend obolevanja i pozivamo građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i pridržavaju svih mera predostrožnosti, kao i uputstava nadležnih epidemioloških službi - poručili su iz Instituta.

U saopštenju je naglašeno da se naročito mora poštovati fizički razmak između ljudi od najmanje jednog metra, izbjegavati zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi veliki broj ljudi, obavezno je nositi zaštitne maske u zatvorenom prostoru, poput javnog prevoza, kafića, restorana, pijaca i sličnog, a obavezno je i redovno pranje ruku i upotreba dezinfekcionih sredstava.

Hroničnim bolesnicima se preporučuje obavezno nošenje zaštitnih maski, kao i starijim od 65 godina, i to kako u zatvorenom tako i otvorenom prostoru.