latinica  ћирилица
09/07/2020 |  12:46 ⇒ 13:07 | Autor: SRNA

Hirurzi UKC: Amputirana šaka spasena jer je na vrijeme zbrinuta i stavljena u led

Hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uspješno je izveo replantaciju kompletne šake Zoranu Vučenoviću iz Ljubačeva kod Banjaluke, nakon povrede na poslu, i pacijent je danas, nakon mjesec i po dana zbrinjavanja, pušten kući.
Hirurški tim UKC Srpske - Foto: SRNA
Hirurški tim UKC SrpskeFoto: SRNA

Načelnik Klinike za plastično rekonstruktivnu hirurgiju UKC-a Srpske Nikola Baroš naveo je da je Vučenović primljen sa traumatskom amputacjom lijeve podlaktice, koja je na vrijeme zbrinuta i stavljena u led.

- To nam je bilo od presudnog značaja jer je povreda bila dosta opsežna sa oštećenjima važnih krvnih sudova koji snabdijavaju cirkulacijom taj ekstremitet - rekao je Baroš novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je brzo oformljen hirurški tim koji je uložio sve potrebne napore da se uspješno uradi ovaj operativni zahvat, kod kojeg se tek nakon određenog vremena zna kakav će biti rezultat.

- Sada već možemo reći da je zahvat bio uspješan, te slijedi postepena rehabilitacija, koja je veoma važna za krajnji rezultat - rekao je Baroš.

Specijalista ortopedije i traumatologije UKC-a Srpske Vladimir Anđić istakao je da ovakvi zahvati nisu česti i da je veoma važno da budu ispunjeni optimalni uslovi.

- Ti optimalni uslovi podrazumijevaju da se presječeni i amputirani dijelovi u takvom stanju zbrinu na vrijeme sa aspekta živaca i krvnih sudova. Veliki značaj ima to što je u ovom slučaju šaka odmah stavljena u led - rekao je Anđić.

Pacijent kojem je izvršena remplatacija šake Zoran Vučenović iz Ljubačeva rekao je da se sada dobro osjeća, te da se još privikava na činjenicu da mu je ruka spašena, nakon nezgode na poslu.

- Nesreća se dogodila u toku rada na cikularu, kada sam u sekundi ostao bez šake. Sada se dobro osjećam i veliku zahvalnost dugujem ljekarima, ali i mom preduzeću, koje mi je pružilo potrebnu podršku - rekao je Vučenović.