X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
09/07/2020 |  14:05 ⇒ 14:06 | Izvor: TANЈUG

"Sud će vjerovatno poništiti Ataturkovu odluku o Aja Sofiji"

Sud u Turskoj će u petak najvjerovatnije proglasiti nezakonitom odluku usvojenu 1934. godine, kojom je Aja Sofija dobila status muzeja, saopštila su dva turska zvaničnika.
Aja Sofija (Foto: pixabay) -
Aja Sofija (Foto: pixabay)

Na taj način će biti otvoren put ka pretvaranju čuvene građevine u džamiju, uprkos zabrinutosti lidera nekih država i pravoslavnog sveštenstva, prenosi agencija Rojters.

Turski predsjednik Režep Taip Erdoan predložio je da čuvenoj građevini pod zaštitom UNESCO- a iz šestog vijeka bude vraćen status džamije.

Ovaj potez je izazvao zabrinutost među zvaničnicima Sjedinjenih Država, Rusije i Grčke, kao i među pravoslavnim sveštenstvom, dok se čeka na odluku Vrhovnog suda Turske.

Ovaj je sud prošlog četvrtka održao saslušanje kako bi utvrdio zakonitost odredbe donesene 1934. godine od strane tadašnjeg predsjednika Turske Mustafe Kemala Ataturka, kojom je Aja Sofija dobila status muzeja.

Viši turski zvaničnik je za Rojters izjavio da očekuje da će sud u petak donijeti odluku o poništenju Ataturkove odredbe. Isto mišljenje zastupa i zvaničnik iz vladajuće Stranke pravde i razvoja.

Udruženje koje je podnijelo zahtjev za preispitanje Ataturkove odluke tvrdi da je Aja Sofija vlasništvo otomanskog sultana Mehmeda II Osvajača, koji je 1453. godine osvojio grad, tada poznat kao Konstantinopolj, i vizantijsku crkvu, u to vrijeme staru 900 godina, pretvorio u džamiju.

Uprkos tome što se neki strani zvaničnici i pravoslavni sveštenici tome protive, grupe u Turskoj se dugo vremena zalažu za pretvaranje Aja Sofije u džamiju, navodeći da bi takav status ove čuvene građevine bolje reflektovao činjenicu da u ovoj zemlji živi pretežno muslimansko stanovništvo.