latinica  ћирилица
09/07/2020 |  15:38 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Neefikasnost uzrok predugog trajanja sudskih postupaka

Zakonodavni odbor Narodne skupštine Republike Srpske održao je danas u Banjaluci stručnu raspravu o Nacrtu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku na kojoj je rečeno da je analiza Ministarstva pravde pokazala da je jedan od uzroka predugog trajanja sudskih postupaka neefikasnost njihovog vođenja i veliki broj zaostalih predmeta.
Zakonodavni odbor - Foto: RTRS
Zakonodavni odborFoto: RTRS

Pomoćnik ministra pravde Slobodan Zec i članovi radne grupe koja je sačinila tekst Nacrta zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku su u obraćanju učesnicima stručne rasprave rekli i da u BiH ne postoji posebno pravno sredstvo kojim bi se osigurala zaštita prava na suđenje u razumnom roku, te da se dužina trajanja postupka može osporavati samo podnošenjem apelacije Ustavnom sudu BiH što se u posljednje vrijeme čini u velikom broju slučajeva.

Zbog toga je, kako su naveli, Ustavni sud BiH u velikom broju predmeta razmatrao i utvrdio povredu prava na suđenje u razumnom roku i odredio rok za donošenje odluke, odnosno naložio hitno postupanje, te dosudio nadoknadu nematerijalne štete.

- Upravo zato javila se potreba za iznalaženje modaliteta zakonske zaštite prava na suđenje u razumnom roku - naveli su iz Ministarstva pravde Srpske.

U saopštenju Narodne skupštine se ističe da su oni dodali da je u skladu sa odredbama Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda garantovano da svako tokom odlučivanja o njegovim građanskim pravima i obavezama ili o krivičnoj optužbi protiv njega, ima pravo na pravičnu i javnu raspravu u razumnom roku pred sudom.

Učesnici stručne rasprave bili su predstavnici pravosudnih institucija Srpske koji su iznijeli svoje primjedbe i prijedloge vezane za odredbe ovog nacrta zakona saglasivši se da se zbog sporosti sudskih procesa isplaćuju visoke štete iz budžeta zbog čega je veoma važno stvoriti sve zakonske pretpostavke da se ovaj problem otkloni i iznađu načini da to toga ne dolazi.

Oni su izrazili nadu da će usvajanje ovog zakona doprinijeti smanjenju broja predmeta koji godinama čekaju sudski epilog.

U stručnoj raspravi su učestvovali i svoje prijedloge i sugestije iznijeli i predstavnici Zakonodavnog odbora Ivanka Marković, Srđan Mazalica i Bojan Vidić, te narodni poslanik Nataša Radulović, a sjednicom je predsjedavala predsjednik Zakonodavnog odbora Dušica Šolaja.

Predstavnici pravosudnih institucija koji nisu bili u prilici da prisustvuju stručnoj raspravi pozvani su da svoje prijedloge i sugestije na ovaj nacrta dostave elektronskim putem na adresu Zakonodavnog odbora.