latinica  ћирилица
09/07/2020 |  16:54 | Autor: SRNA

Povrijeđeno 118 policajaca

U Srbiji je tokom dvodnevnih protesta povrijeđeno ukupno 118 policijskih službenika, kojima je ukazana pomoć u zdravstvenim ustanovama u više gradova, izjavio je danas direktor Policije Srbije Vladimir Rebić.
Beograd (foto;Nemanja Nikolić) -
Beograd (foto;Nemanja Nikolić)

- Građani su i sinoć bili svedoci neverovatnih razmera nasilja, ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Takvo nasilje je nedopustivo i policija će preduzeti sve mere kako bi se zaustavilo nasilje na ulicama, a izgrednici će biti privedeni pravdi - poručio je Rebić.

Direktor policije je istakao da je pričinjena velika materijalna šteta, jer su demonstranti oštetili imovinu građana, kao i imovinu države, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

- Uništavali su automobile, prozore, izloge, palili kontejnere. U Novom Sadu su razbijena stakla na RTV Vojvodina i zapaljena je vatra na ulazu u Gradsku kuću, dok su u Nišu i Kragujevcu uništeni policijski automobili i bacane su kamenice na zgrade policijskih uprava u tim gradovima - naveo je Rebić.

On je rekao da je, zahvaljujući koordinisanoj reakciji policije, uspostavljena kontrola tokom noći na ulicama, a tokom sinoćnjih protesta procesuirane su 153 osobe.

Rebić je podsjetio da je policija i sinoć reagovala tek kada su na nju bačene kamenice, dimne bombe, flaše i baklje, pa čak i molotovljev koktel.

On je istakao da se plasiraju neistinite informacije da su među demonstrante ubačeni ljudi iz bezbjednosnih struktura, kako bi izazvali nerede.

Rebić navodi da je sve što se dešavalo u prethodna dva dana ozbiljan i organizovan napad na pripadnike MUP-a.

Poručio je da su neistine da je policija sinoć koristila gumene metke i da je krenula sa vodenim topovima ka demonstrantima.

- Sve ove laži imaju za cilj narušavanje ugleda MUP-a, a time žele i da opravdaju huliganske napade na policiju i divljanje na ulicama - istakao je Rebić.

On je dodao da je prisustvo određenog broja političara na protestima pokazalo da oni podržavaju nasilje i nerede na ulicama.