latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:07 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

U Bosanskom Petrovcu neće biti izgrađena spalionica otpada (VIDEO)

U Bosanskom Petrovcu neće biti izgrađena spalionica otpada, poručuju opštinske vlasti. Iako su aktivnosti na izgradnji počele, nadležni, nakon revolta građana, odustaju od projekta.
Bosanski Petrovac-spalionica - Foto: RTRS
Bosanski Petrovac-spalionicaFoto: RTRS

Početkom godine Opštinsko vijeće dalo je saglasnost na Pismo namjere sa preduzećem iz Lukavca o izgradnji spalionica medicinskog i životinjskog otpada. Lokacija spalionice je na deponiji, udaljenoj nekoliko kilometara od centra Petrovca. U blizini je selo Smoljana.

- Ako to bude, to nije dobra opcija za stanovništvo, za čitavu Krajinu, regiju - naglašava Duško Stojanović iz Smoljana.

Sanja Stojanović, predstavnica neformalne grupe građana Bosanskog Petrovca, naglašava da postoji velika grupa građana koji traže obustavu radova.

- Trenutno imamo oko 500 ljudi koji su stava da se ovo apslutno mora obustaviti. Naš zahtjev je da se zakaže vanredne sjednica Vijeća i da se obustavi sve po pitanju davanja saglasnosti i izgradnje spalione - istakla je Stojanovićeva.

Izgradnji spalionice protive se i predstavnici političkih partija u opštinskom vijeću.

- Proteklih dana se nekako priča da smo svi protiv te spalionice, da oni koji u stvari predlažu i koji su za taj projekat spalionice se predstavljaju kao oni koji nisu. SNSD će nastojati da inicira vanrednu sjednicu Opštinskog vijeća ili na narednoj sjednici, zbog hitnosti, doda tu tačku na dnevni red - poručio je Nemanja Davidović, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Bosanski Petrovac.

Deponija otpada u Bosanskom Petrovcu je u lošem stanju, zbog čega je planirana spalionica, kaže načelnik opštine Dejan Prošić. Do prije nekoliko dana popručivao je da je ona šansa za razvoj i zapošljavanje. Danas, međutim, drugi stav.

- Ovu ideju oko splaionice smo prihvatili na način da je razmotrimo, da vidimo šta su to dobre, šta su to loše stvari. Kroz sve ove javne rasprave, kroz mišljenje javnog mnijenja i struke, došli smo do to nije dobar projekat i u opštini Bosanski Petrovac ga nećemo provesti - rekao je Dejan Prošić, načelnik opštine Bosanski Petrovac.

Umjesto spalionice, u opštini kažu da su odlučili da na deponiji uvedu portirsku službu. Takođe, u toku je izgradnja reciklažnog dvorišta i kolske vage, koja će, kako navode, promijeniti način naplate odlaganje otpada.