latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:09 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

UKC Srpske: Uspješno odrađena transplatacija šake (VIDEO)

Vijest da su ljekari spasili šaku, koja je potpuno odsječena od ruke, stiže nam iz UKC-a Republike Srpske. Ovu složenu operaciju napravio je multidisciplinaran tim plastičnih i rekonstruktivnih i hirurga ortopeda. Pacijent Zoran Vučenović dan kada je izvršena operacija može slaviti kao drugi rođendan.
Transplatacija šake - Foto: RTRS
Transplatacija šakeFoto: RTRS

Radio sam za cikularom i malom nepažnjom odsjekao sam sebi šaku, priča Zoran Vučenović. Sekunde su bile u pitanju, i više se ničeg ne sjećam.

- Nisam očekivao ništa. Bog je bio na mojoj strani i na strani doktora - kaže Zoran Vučenović.

Ako se u nekim situacijama može reći "sreća je u nesreći”"onda je u ovoj Zoranovoj nesreći pozitivno bilo to što je on do operacione sale stigao za sat i po, ili kako ljekari kažu u "zlatnom satu".

- To nije posjekotina, već je u pitanju cijeli ekstremitet - naglašava doktor Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju UKC Republike Srpske.

I očevici nesreće su pravilno odreagovali.U led su stavili odsječanu šaku i transportovali je do hirurške sale.

- Tako da smo prvo uradili rekonstruktivne zahvate i sve prošlo odlično - ističe Ddoktor Vladimir Anđić, sa Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Republike Srpske.

Operacija je trajala sedam sati, a ishod je da Zoran sada ima vitalnu šaku.

- Neposredno poslije operativnog zahvata, odrađena je i tetiva - dodao je Baroš.

Zoranu slijedi period rehabilitacije, a multidisciplinarnom hirurškom timu analiza urađene replantacije šake i praćenje zdravstvenog stanja pacijenta.