latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:11 ⇒ 10/07/2020 | 08:47 | Autor: RTRS

BiH i dalje bez budžeta za ovu godinu (VIDEO)

Predstavnički dom PS BiH danas nije usvojio Prijedlog budžeta i međunarodnih obaveza BiH za 2020. Prijedlog nije dobio entitetsku većinu pa će ići na usaglašavanje u Kolegijum ovog doma.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Podršku budžetu uskratili su poslanici SNSD-a, Srpskog kluba i HDZ-a BiH što je kako kažu njihova reakcija na opstrukcije SDA u vezi ranije dogovorenih imenovanja. Iz SDA, i drugih partija iz Sarajeva ali i iz opozocionih iz Republike Srpske poručuju da stranke koje su protiv usvajanja budžeta u stvari ne žele izlazak na lokalne izbore.

Neusvajanje bh budžeta za 2020., samo je još jedna potvrda da politički dogovori u BiH nisu "dugog vijeka". Nakon što je SDA praktično odustala od imenovanja, usaglašenih na sastanku Dodik, Izetbegović, Čović prije dva dana u Istočnom Sarajevu, poslanici SNSD-e, Srpski klub i HDZ-e BiH, odgovorili su glasanjem protiv budžeta.

- SNSD je bio protiv jer nisu ispoštovani dogovori i oko budžeta i oko drugih stvari. I zbog toga je na žalost danas rezultat ovakav koji mnoge stvari dovodu u pitanje ukoliko naredne sedmice to ne riješimo - istakao je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH.

I zaista, sve je pod znakom pitanja. I realizacija dogovorenih imenovanja u bh agencijama,usvajanje budžeta i održavanje lokalnih izbora. SDA odgovornost prebacuje na SNSD i HDZ, optužuje ih da odbijanjem budžeta zapravo ne žele lokalne izbore.

- Ono čega smo se pribojaviali u SDA, da će SNSD i HDZ preko neusvajanja budžeta i dalje osporavati zakonitost izbora CIK i upitno je da li žele učestvovati na lokalnim izborima koje bi proveo CIK - rekao je Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PS BiH.

Niko iz HDZ-a BiH nije bio voljan da izađe pred novinare, a ćutali su i tokom rasprave o budžetu. Јedino je Radmanović ponovio da je SNSD bio protiv jer nisu ispoštovani raniji dogovori kako o budžetu tako i oko drugih stvari.

- Molim vas, da sam htio da govorim o detaljima koje vas zanimaju ja bih govorio 45 minuta ali sam jasno rekao šta se desilo i mislim da je to dovoljno - naveo je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH (SNSD).

Iako iznuđen potez kojim SNSD poručuje SDA da ne može da radi šta i kako hoće, politički je aspurd da poslanici vladajućih stranaka odbiju prijedlog budžeta, a opozicioni ga podrže. SDS i PDP glasali su za budžet.

- Ova zemlja treba da ima budžet, nije sjajan, imamo puno primjedbi, dali smo svoj glas. Јa sam dao svoj glas, duboko nezadovoljan ovim budžetom ali sve treba usmjeriti ka trojci koja ne može ni o čemu da se dogovori - smatra Mirko Šarović, šef Kluba poslanika SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Ako budu prevaziđeni problemi oko imenovanja, naredne sedmice biće zakazana sjednica Predstavničkog doma. Ako bi budžet bio usvojen, razmatraće se na sjednici Doma naroda 21. jula. Tek ako ga usvoje oba Doma, biće obezbijeđeno 4,2 miliona maraka za lokalne izbore, pitanje je hoće li biti kasno.