X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
09/07/2020 |  20:39 | Izvor: SRNA

Potpisan Sporazum o donaciji forenzičke opreme

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Јović i francuski ambasador u BiH Gijom Ruso potpisali su danas u Sarajevu sporazum o donaciji sistema EVOFINDER koji omogućava analizu municije i oružja.
Sarajevo - Јović, Ruso - Foto: SRNA
Sarajevo - Јović, RusoFoto: SRNA

U okviru jačanja saradnje u oblasti unutrašnje bezbjednosti, a posebno borbe protiv krijumčarenja vatrenog oružja, municije i eksploziva, Francuska je predložila donaciju sistema EVOFINDER namijenjenog Ministarstvu bezbjednosti i drugim policijskim agencijama u BiH, , saopšteno je iz resornog ministarstva.

Riječ je o sistemu za balističko prepoznavanje koji omogućava analizu municije i oružja, njihovu provjeru u zajedničkoj bazi podataka i eventualno poređenje slučajeva u cijeloj BiH.

Donacija predviđa i dodjelu materijala za pristup i korištenje svih policijskih agencija u zemlji.

Kasnije će biti moguće vršiti i međunarodnu razmjenu podataka sa drugim zemljama koje raspolažu istom vrstom materijala.

- Ova donacija u korist bezbjednosnih agencija u BiH olakšaće rad nadležnim službenicima i već sada jača našu bilateralnu saradnju u oblasti bezbjednosti, što je u potpunosti dio francuske strategije za zapadni Balkan usvojene u aprilu 2019. godine - izjavio je ambasador Ruso.

Јović je zahvalio ambasadoru i Vladi Francuske za donaciju, te naglasio da će ova oprema dodatno ojačati forenzičke kapacitete policijskih agencija u BiH, posebno u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.