X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
09/07/2020 |  22:56 ⇒ 22:56 | Izvor: TANЈUG

Stefanović: Na protestima se krši Zakon

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik Vlade Srbije dr Nebojše Stefanović izjavio je da se i večeras na protestima krši Zakon.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

On je pozvao građane koji učestvuju u demonstracijama da ne pribjegavaju nasilju.

- Kao što je to jasno i očigledno svim građanima Srbije kada niko ne napada pripadnike policije i ne uništava imovinu naše zemlje, nema ni potrebe da policija na bilo koji način interveniše. Nažalost, moram da konstatujem da i večeras imamo kršenje Zakona i neprijavljene skupove, kršenje epidemioloških mjera, ali i incidente u pojedinim gradovima. Ovom prilikom još jednom pozivam građane koji učestvuju u demonstracijama da ne pribjegavaju nasilju - navodi Stefanović.

On je istakao da su tvrdnje da policija koristi nekakve tobožnje parapolicijske formacije tokom ovih protesta potpuno lažne.

- Takve insinuacije potrebne su Draganu Đilasu i sličnima da prikriju činjenicu da su u prethodna dva dana organizovani batinaši i to od onih koji su pozivali ljude na okupljanje - navodi i dodaje: Upravo ti ljudi pokušavali su da uništavaju državnu imovinu, upadali su u zgradu Skupštine, a jasno smo vidjeli ljude koji su provalili vrata parlamenta i ljude koji su ih na to pozivali. Јasno smo vidjeli i Srđana Noga i Damjana Kneževića, ali i druge koji su u prethodnom periodu učestvovali na mitinzima opozicije. Јasno smo vidjeli i da je policija pokazala maksimalnu uzdržanost sve do trenutka dok i životi policajaca nisu bili ugroženi.

Istakao je o da je istovremeno iznenađen činjenicom da su neki od izgrednika veoma brzo pušteni na slobodu. Kako navodi, niko od njih nije priveden jer je izražavao drugačije mišljenje, već zato što je kamenicom, palicom, lopatom pokušavao da ugrozi živote pripadnika policije.

- Nema ni govora o saradnji policije sa bilo kojom izgredničkom grupom i tražim od nadležnih državnih organa da najoštrije kazne one koji su nasiljem pokušavali da ostvare svoje političke ciljeve. A policija će učiniti sve da identifikuje svakoga od tih ljudi. Mirni i zakoniti protesti su uvijek dozvoljeni u našoj zemlji, ali nasilje i pozivi na rušenje volje građana nikada i nikome neće biti dopušteni - saopštio je Stefanović.