latinica  ћирилица
10/07/2020 |  12:16 ⇒ 12:35 | Autor: vecernjenovosti

Vučić na video-samitu o Kosmetu sa Merkel i Makronom (FOTO)

Video Samit o Kosovu i Metohiji, čiji su domaćini predsjednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Njemačke Angela Merkel, počeo je danas oko 10.30 časova, a na samitu učestvuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se na Samit uključuje iz rezidencije ambasadora Srbije u Parizu, gdje boravi u dvodnevnoj posjeti.

Na Samitu učestvuju i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borel i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Samit se održava uoči planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine, u Briselu u nedjelju.

Predsjednik Vučić je sinoć novinarima u Parizu, poslije sastanka sa Makronom, rekao da vjeruje da će video samit biti otvoren razgovor, ali da ne očekuje previše rezultata, niti saglasnost.

Kako je naveo, vjeruje da će svako govoriti o tome kako vidi dijalog, odnosno, budućnost razgovora.

- Ne mislim da će da bude previše rezultata, biće pronađeni nekakvi principi, ali koje ne možemo svi da dogovorimo, tako da vjerujem da će izaći sa predsjedničkim saopštenjem Francuzi i Nijemci, mi ćemo posebno, kao i Albanci - rekao je Vučić.

Istakao je da se ništa ne prelama preko noići i da on više vjeruje u niz malih koraka, malih sporazuma, te da će taj pristup imati i na samitu.

- Da obezbijedimo slobodan protok ljudi i usluga, očuvanje mira, da obezbijedimo bezbroj malih sporazuma koji će da promijene odnose između Srba i Albanaca, da vidimo šta ćemo da radimo sa tim o čemu se ne slažemo - rekao je Vučić.

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na video-konferenciji čiji su domaćini predsednik Francuske Republike emmanuelmacron i kancelarka Savezne Republike Nemačke bundeskanzlerin.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jul 10, 2020 at 1:50am PDT