X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
10/07/2020 |  13:42 ⇒ 13:56 | Izvor: SRNA

O setu mjera za unapređenje domaće poljoprivredne proizvodnje

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Borisom Pašalićem i Šemsudinom Dedićem o setu mjera za unapređenje domaće poljoprivredne proizvodnje.
Sarajevo: Staša Košarac sa ministrima - Foto: SRNA
Sarajevo: Staša Košarac sa ministrimaFoto: SRNA

Set mjera bi, između ostalog, uključivao pojačan nadzor nad uvozom poljoprivrednih sirovina i prehrambenih proizvoda na graničnim prelazima u BiH, te obezbjeđivanje namjenskih kreditnih sredstava za supstituciju uvoza u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije u BiH.

Dio mjera odnosi se i na postizanje dogovora o što skorijem ispunjavanju uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU, podsticanju poljoprivredne proizvodnje koja se odvija u međuentitetskoj zoni razgraničenja, te harmonizaciji mjera podsticaja između ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i FBiH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Sagovornici su dogovorili da se što prije postigne dogovor o metodologiji poljoprivrednog popisa, kao i čipovanja i popisa stoke u BiH, te aktivnosti na ispunjavanju preduslova za zbrinjavanje životinjskog otpada.

Košarac, Pašalić i Dedić razmijenili su mišljenja o problematici uspostavljanja IPARD operativne strukture u BiH.

U kontekstu problema sa kojima se trenutno suočavaju proizvođači šljiva i kornišona, dogovoreno je da se uputi hitna urgencija hrvatskoj strani o potrebi produženja radnog vremena na postojećim graničnim prelazima otvorenim za promet robe koja podliježe fitosanitarnom nadzoru, te otvaranju dodatnog graničnog prelaza za izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržište zemalja EU.

Košarac, Pašalić i Dedić ocijenili su da je jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje plasman poljoprivrednih proizvoda na nova tržišta, poput Ruske Federacije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Malezije.

Rezultat današnjeg sastanka je i set zaključaka sa planom aktivnosti, koja će nadležna ministarstva realizovati u narednom periodu.