X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
10/07/2020 |  14:22 ⇒ 19:03 | Izvor: RTRS

Dodik: Situacija veoma složena, poštovati sve mjere (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke da SNSD razumije da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj veoma složena i da ostavlja posljedice na ekonomskom planu.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je istakao da je zdravstveni sektor izložen pritiscima zbog porasta broja zaraženih virusom korona, te da je Vlada Srpske do sada, kroz politiku koju SNSD podržava, izdvojila 40 miliona KM za podršku zdravstvenim radnicima i 100 miliona za nabavku medicinskog materijala.

- Ima dovoljno zaštitne opreme i respiratora i oni se više neće nabavljati - rekao je on.

Dodik je naveo da sve mjere donesene u cilju suzbijanja širenja virusa korona ostaju na snazi, rekavši da je potrebno proširiti mjere kada je riječ o nošenju maski na otvorenom.

- Treba ostati pri mjerama koje su do sada na snazi. Dakle, potrebno je održavati ličnu higijenu, nositi maske, poštovati ograničenje broja okupljenih u zatvorenom prostoru - rekao je on i dodao da se epidemija može suzbiti jedino zajedničkim naporima svih nas.

Prema njegovim riječima, medicinska struka će saopštiti na koji način će biti korištene zaštitne maske na otvorenom prostoru.

- Moramo učiniti sve kako bi spriječili širenje virusa. Lično sam se više od 10 puta testirao na virus korona. Moramo voditi računa i o medicinskim radnicima i njihovim pravima, jer su preopterećeni - rekao je Dodik.

On je naveo da svi moraju povećati odgovornost, što je neophodno.

- Nismo ovdje ništa zabranili nasilno, ali svi moramo povećati odgovornost. Nakon okupljanja i proslava imali smo povećan broj zaraženih. Naš zdravstveni sektor sada može da odgovori na izazove, ali moramo voditi računa i o predstojećem vremenu. Opremićemo i kovid bolnice u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Nevesinju. Moramo ovo uraditi, a da li će trebati, ne znam. Više od milion KM ćemo uložiti u Banjaluci na lokaciji stare hirugrije kako bismo opremili 400 kreveta - kaže Dodik

Dodik je rekao i da rukovodstvo SNSD-a traži odgovornost nadležnih u određenim zdravstvenim ustanovama gdje je došlo do širenja zaraze među zdravstvenim radnicima i izbijanje novog žarišta, navodeći da se to, prije svega, odnosi na Bijeljinu.

- Razgovarali smo o odgovornosti ljudi koji su u ime SNSD-a postavljeni na funkcije, kao što su direktori domova zdravlja. Neprihvatljivo je da se neodgovorno odnose zdravstveni radnici u Bijeljini. Odgovornost snose menadžment koji je tu regiju doveo u problem širenja zaraze što je onemogućilo redovan rad bolnice. SNSD traži odgovornot menadžmenta i drugih koji su u lancu upravljanja zdravstvenim institucijama - rekao je lider stranke.