latinica  ћирилица
10/07/2020 |  14:38 | Autor: SRNA

Obilježena godišnjica gašenja "Aluminija"

Grupa bivših radnika mostarske kompanije za proizvodnju aluminijuma "Aluminij" danas je položila vijenac pred kapiju preduzeća i tako obilježila godišnjicu gašenja ovog nekadašnjeg giganta.
Mostar Aluminij (foto:jabuka.tv) -
Mostar Aluminij (foto:jabuka.tv)

Nekadašnji predsjednik Sindikata Aluminija Romeo Biokšić rekao je da su radnici, nakon svih pregovora, shvatili da je to bila samo jedna šuplja priča i da od pokretanja tvornice nema ništa.

- Od 900 nekadašnjih radnika, jedan dio je otišao u Njemačku, drugi su ostali u Mostaru i Hercegovini i rade po privatnim firmama, a ima i onih koji su nezaposleni. Ima nas svugdje. I ovo što se sada govori o pokretanju Livnice, rekao bih da "Aluminij" nije samo Livnica, "Aluminij" su svi drugi pogoni. "Aluminij" je 900 ljudi, a ne samo 80 ili 100 njih - rekao je Biokšić.

Bivši predsjednik Skupštine Sindikata Pero Bebek rekao je da ovim činom žele poručiti da se za godinu ništa značajno nije dogodilo.

On je naveo da radnici više nemaju nikakve vjere da će se "Aluminij" više ikada pokrenuti.

Radnici ni od istrage koju vodi Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona ne očekuju ništa, jer je i 2013. godine bilo 45 osumnjičenih zbog lošeg poslovanja koji nisu procesuirani.

"Aluminij" je ugašen prošle godine 9. jula u ponoć kada je isključen sa elektro-energetske mreže zbog velikih dugovanja. Ukupni dug ove kompanije iznosio je oko 400 miliona KM, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

"Aluminij" je zapošljavao 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je bio vezan i veliki broj firmi koje sarađuju sa njima. Najveći dioničar je federalna Vlada sa udjelom od 44 odsto, dok su mali dioničari radnici takođe suvlasnici 44 odsto udjela, a hrvatska Vlada je suvlasnik 12 procenata.